Minister Ploumen: bedrijfsleven, ngo's en overheden in de EU moeten samenwerken om de Ontwikkelingsdoelen te verwezenlijken

Nieuwsbericht | 30-05-2016 | 10:00

In het kader van het Nederlandse voorzitterschap roept minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Europa op tot samenwerking om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (ook wel SDGs of Global Goals) te realiseren. Op 31 mei en 1 juni komen overheden, bedrijfsleven, ngo's en filantropen bijeen voor een conferentie in Brussel getiteld `How to make SDGs Europe's business?'. Minister Ploumen wil de mogelijkheden onderzoeken voor een Europees handvest ter ondersteuning van samenwerking bij de nationale inspanningen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te verwezenlijken.

De 17 Ontwikkelingsdoelen vormen een nieuwe serie mondiale benchmarks voor vooruitgang. Ze zijn in september 2015 gezamenlijk vastgesteld door de lidstaten van de Verenigde Naties. Het overkoepelende doel is dat er voor 2030 op diverse terreinen substantiele verbeteringen moeten zijn gerealiseerd. Het gaat daarbij onder meer om uitbanning van armoede, vredesopbouw, economische groei, bescherming van het milieu en onderwijs. Deze doelen staan niet op zichzelf, maar zijn nauw met elkaar verweven.

Krachten bundelen

Alle landen worden geacht hun toezeggingen na te komen. Tijdens de conferentie, een Nederlands initiatief, zullen de deelnemers zich verdiepen in mogelijkheden om Europese afspraken te maken ter verwezenlijking van de Ontwikkelingsdoelen. Minister Ploumen is voorstander van de Europese multi-stakeholderbenadering als aanvulling op de nationale inspanningen, waarbij het bedrijfsleven, maatschappelijke ondernemingen, ngo's, filantropen en kennisinstituten hun expertise bundelen en samenwerken.

Europees Handvest

Ter illustratie schetste zij de ervaringen van Nederland, waar 80 bedrijven, ngo's, kennisinstituten en filantropen gemobiliseerd zijn om samen te werken met de Nederlandse overheid. Alle partijen hebben zich in een handvest gecommitteerd om de inspanningen te bundelen ter verwezenlijking van de Ontwikkelingsdoelen. De minister riep de aanwezigen met klem op de handen ineen te slaan om een Europees handvest uit te werken en benadrukte dat de Ontwikkelingsdoelen een zaak van ons allemaal zijn en dat er een adequate combinatie van elementen nodig is om ze van de grond te krijgen.

Met de juiste combinatie kunnen de effecten versneld worden die de wereld nodig heeft: inclusieve en duurzame ontwikkeling om honger en armoede uit te bannen, ongelijkheid te bestrijden en niemand achterblijft.