Gemeenten Elburg en Oldebroek blij met inzichten over afval scheiden..


Dit voorjaar hebben de gemeenten Elburg en Oldebroek een enquete uitgezet over het scheiden van afval.

In totaal is de vragenlijst 781 keer ingevuld. Daarmee is een goed beeld geschetst over de wensen en meningen van inwoners uit Elburg en Oldebroek over afval scheiden. De gemeenten zijn blij met zoveel inhoudelijke reacties en bedanken een ieder die de enquete heeft ingevuld.

Reacties en resultaten

Wethouders Henk Wessel en Harm Westerbroek: "Duurzaamheid is voor onze gemeenten van groot belang. Daarom zijn we zeer gelukkig met de vele reacties op de enquete. Daaruit blijkt dat veel inwoners achter het idee staan om alleen te betalen per keer dat de container ook daadwerkelijk geleegd
wordt. Verder geven veel inwoners aan dat meer voorzieningen hen helpt om afval meer en beter te scheiden". in het rapport 'Analyse van de gegevens' (pdf,1 mB) staan de resultaten van de enquete.

Nascheiding of bronscheiding

Uit de enquete blijkt ook dat mensen hun afval, vooral drankkartons, plastic en blik, graag direct willen scheiden (het scheiden aan de bron ofwel bronscheiding). Nu is dit de taak van de afvalverwerker: de nascheiding van het afval. Het is contractueel niet mogelijk om dit nu te veranderen.
Overigens is nacheiding minstens zo efficient als bronscheiding. Wel maakt deze informatie duidelijk dat bij een nieuw contract de gemeenten nog eens goed moeten kijken naar het onderwerp afvalscheiding.

Optimaliseren afvalbeleid

Het huidige afvalbeleid van de gemeenten Elburg en Oldebroek is aan een herziening toe. Beide gemeenten vinden de inbreng van de inwoners bij het maken van keuzes van groot belang. In beide gemeenten zijn daarom al bijeenkomsten georganiseerd waar inwoners/wijkcomites met beleidsmedewerkers in
gesprek konden. In de beide gemeenten staat het afvalbeleid de komende maanden prominent op de agenda. Doel is om in het nieuwe jaar een nieuwe werkwijze in te kunnen voeren.