MoU met de VS ondertekend voor intensieve samenwerking op justitieel gebied

Amsterdam\Den Haag - Het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika gaan intensief samenwerken bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit en internationale terrorisme in het Caribische gebied.

De vier ministers van Justitie van het Koninkrijk en de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch legden dat in Amsterdam formeel vast in een Memorandum of Understanding (MoU). Namens Aruba tekende Justitie minister Arthur Dowers.

Het akkoord legt de nadruk op de bestaande samenwerking en de versterking van rechtshandhaving en het rechtssysteem in het Caribisch deel van het Koninkrijk, aldus minister Dowers. Volgens de bewindsman is dit akkoord het resultaat van de nauwe samenwerking tussen alle partijen op dit gebied.

De MoU erkent dat de eilanden vanwege hun geografische ligging in het Caribische gebied kwetsbaar zijn. De grootte van de eilanden brengt een uitdagingen met zich mee in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en internationale terrorisme.

Het akkoord behelst het stimuleren van gezamenlijke activiteiten; meer uitwisseling van informatie over criminele onderzoeken en de handhaving van openbare orde en veiligheid en de samenwerking op het gebied van forensisch onderzoek. Volgens minister Dowers biedt de afspraken ook meer

mogelijkheden op het gebied van trainingsprogramma's en cursussen voor het personeel en voor technische en materiele ondersteuning.