Kamervragen Henk Krol over leeftijdsdiscriminatie

50PLUS heeft Kamervragen gesteld over de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over de Stichting VU-VUmc die twaalf oudere medewerkers discrimineerde op grond van hun leeftijd bij de ontslagaanzeggingen in het kader van een reorganisatie.

Tweede Kamerlid Henk Krol wil onder meer weten of het waar is dat de voorzitter van de reorganisatiecommissie van de VU heeft gezegd dat wetenschappelijk onderzoek gedaan zou moeten worden door mensen die goedkoper zijn, dus van rond de dertig of veertig in plaats van rond de vijftig.

"Bent u eens dat een dergelijke uitspraak - ongeacht de context waarin deze gedaan is - zeer ongelukkig kan overkomen op oudere medewerkers, en dat kwaliteit van een onderzoeker leidend zou moeten zijn bij vaststelling van diens geschiktheid om wetenschappelijk onderzoek te verrichten?", vraagt Krol aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Verder schrijft Henk Krol aan de bewindspersonen onder meer: "Is het waar dat van het totaal aantal medewerkers dat met ontslag is bedreigd, 57,3% ouder is dan 55 jaar? Hoe beoordeelt u de bewering van het faculteitsbestuur dat leeftijd op geen enkel moment leidend is geweest bij de te maken keuzes in de reorganisatie? Acht u deze bewering overtuigend, gegeven het genomen reorganisatiebesluit? Deelt u het oordeel van het College voor de Rechten van de mens dat sprake is van indirecte discriminatie, omdat de reorganisatie vooral oudere medewerkers treft?"