"Minister Dijsselbloem deelt kritiek 50PLUS"

"Minister Dijsselbloem deelt mijn kritiek. Alleen zegt hij het niet", zo reageerde 50PLUS-Eerste Kamerlid Martin van Rooijen op uitspraken van de PvdA-bewindsman op Financien.

Dijsselbloem heeft zware kritiek geleverd op de Europese Commissie inzake het te soepele beleid bij het overtreden van het Stabiliteitspact. De minister las de EC en haar lakse voorzitter Juncker eens flink de les. Net als Van Rooijen noemde Dijsselbloem Spanje met name als land dat de regels aan de laars lapt. Het Eerste Kamerlid van 50PLUS sprak in dat verband over `bijna het einde van het pact'.

Er klonk ongerustheid bij 50PLUS-Eerste Kamerlid Van Rooijen in een debat over internationale veiligheid. Hij noemde onder meer de hobbels in de Turkije-Europadeal over de vluchtelingen, de verkiezingsuitslag in Oostenrijk, nieuwe verkiezingen in Spanje en de Griekse schuldenberg. Martin Van Rooijen herinnerde dinsdag 31 mei in de Eerste Kamer aan de woorden die hij eerder sprak: "In de laatste 50 tot 60 jaar hebben we een Europa gehad zoals dat bedoeld was door de oprichters: afhankelijk van elkaar willen zijn en samenwerken. Nu lijkt het eigenbelang te prevaleren boven het gemeenschappelijk belang en ontstaat er boosheid naar elkaar. We zien in Europa het tegenover elkaar staan van het voormalige Oostblok tegenover West-Europa en economische verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa."

Volgens Van Rooijen ontstaan er scheuren in de Europese muren en lijken gemeenschappelijke waarden weg te gaan. Rechtse en linkse partijen in het centrum raken her en der in sterk verval met sterke groei van extreemrechts en extreemlinks. Het zijn destabiliserende ontwikkelingen die ook impact kunnen hebben op de veiligheid, zowel mondiaal als Europees. Die veiligheid staat nu al onder grote druk door het voortdurende conflict in Syrie en het verder oprukken van Assad.

De vraag van 50PLUS daarbij is of de Turkije-Europadeal over de vluchtelingen zal standhouden. De vluchtelingenstroom, het terrorisme en het Europa-cynisme leiden tot een sterker populisme en tot steeds meer verzet tegen Europa en zelfs de euro, stelde de 50PLUS-senator vast. Wordt het niet hoog tijd, vroeg hij zich af, dat de Europese Unie en de lidstaten zelf zich bezinnen op de oorzaken van deze onderstroom, die niet geheel terecht en dooddoenerig blijft weggezet als populisme? En is het ook niet hoog tijd dat zij geen afwachtende houding aannemen bij de nieuwe grote politieke aardverschuivingen, zoals in Oostenrijk en wellicht Spanje?

Van Rooijen ging ook in op monetaire ontwikkelingen en uitte kritiek op het ruimhartige beleid van de ECB. Daarbij bediende hij zich van interview-uitspraken van de Duitse minister Schaeuble van Financien. Die noemde het populisme een van de grootste uitdagingen van Europa. Schaeuble ziet een mogelijkheid om rechts-populistische partijen de wind uit de zeilen te nemen: de ECB moet de rente verhogen. Het monetaire beleid, zegt Schaeuble, leidt nu bij veel mensen in Duitsland, tot grote zorgen. Schaeuble ziet een verband tussen de door de ECB extreem verlaagde rente en het groeiende populisme. De hardliner Schaeuble ontkent dat hij daarmee kritiek uit op het ruimhartige beleid van de ECB. "Ik neem geen stelling over de geldpolitiek van de ECB. Maar centrale banken moeten samen bedenken hoe ze met hun buitengewone monetaire beleid gaan stoppen, omdat dat steeds minder effect sorteert."

De reactie van Van Rooijen: "Schaeuble, die al zo lang in het centrum van de macht staat, geeft aan wat er onder het volk leeft. En dat moeten we serieus nemen. Hij voelt dat Europa van alles de schuld krijgt: de vluchtelingenstroom, terrorisme, het geld naar Griekenland, de macht van de ECB en het lagerentebeleid, de kritiek op de euro en ook het gevecht in het Verenigd Koninkrijk over `in or out' Europa."

De stelling van 50PLUS is dat de lage risicovrije rente niet alleen financieel riskant is, maar ook politiek. "De lage rente vormt een politieke tijdbom. De Duitse spaarders worden steeds armer en de Nederlandse gepensioneerden en werkenden worden niet geindexeerd, maar zelfs gekort op hun pensioen. De rekening van de financiele crisis wordt onderaan de samenleving gelegd, in Nederland met hoge lastenverzwaringen en bezuinigingen tot 2016", zei hij.

Populisme leeft ook buiten Europa, stelde Van Rooijen vast. Hij wees op het feit dat Trump nu definitief de kandidaat van de Republikeinen is in de volgende verkiezingsstrijd om het presidentschap van de VS. "Trump als profeet en tovenaar. In de Verenigde Staten appelleert Trump aan populistische gevoelens bij de massa van vooral de `white men' en de onderkant. De totaal verschillende visies van mevrouw Clinton en Trump raken de veiligheid in de toekomst", aldus Van Rooijen, die ook nog zijn zorgen uitsprak over het wereldwijde terrorisme.