Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voorbij de checklists (Promotie) - Radboud Universiteit

vrijdag 3 juni 2016

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Managementwetenschappen

Promovendus de heer MSc. J.G. de Zwart

Promotor(es) prof. dr. R. ten Bos

Subtitel Corporate Social Responsibility, an Interpretative Practice. Rediscovering CRS through the Hermeneutic Philosophy of Gianni Vattimo

Beschrijving

`MVO? Eh, dan moet u onze MVO-functionaris hebben, denk ik. Enne, we gebruiken toch van dat hout met zo'n keurmerk?' Dit soort citaten kun je volgens de Zwart veel horen op de werkvloer rond het thema Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Hij wil niet beweren dat checklists, keurmerken, MVO-beleid en -functionarissen zinloos zijn, maar als dat alles is, is het wel wat magertjes. Er ontbreekt iets, en wel datgene wat `verantwoord' ten diepste is: een antwoord op iets. En dat iets, dat is wat `de' maatschappij van ondernemingen vraagt. Vragen - antwoorden: MVO, het is een kwestie van interpretatie. En dat stuk van de filosofie dat zich bezig houdt met de kunst van het interpreteren heet hermeneutiek. Hoe komt het dan dat in het internationale debat over MVO met geen woord wordt gerept over hermeneutiek? Hermeneutische filosofie biedt een mogelijkheid om MVO `terug te geven' aan werknemers. Met hen begint het, niet bij beleid, hoe indrukwekkend geformuleerd ook.

Biografie

Joop de Zwart (1971) voltooide een master in Bedrijfskunde (Rotterdam) en Wijsbegeerte (Tilburg). Momenteel is hij hogeschooldocent aan Avans Hogeschool, Academie voor Bouw en Infra. Daarnaast sport en musiceert hij: hij is vaste bespeler van enkele rijksmonumentale orgels, piano en clavecimbel.