De Staat van Duitsland

03jun2016

14.00

De Staat van Duitsland

Het Duitsland Instituut maakt de balans op

03jun2016 14.00

Lezing

Hoe staat Duitsland er voor in 2016? Wat speelt er in het machtigste land van Europa? Experts en wetenschappers geven een stand van zaken tijdens onze bijeenkomst 'Staat van Duitsland' op 3 juni 2016 in Amsterdam. Voor journalisten, studenten en iedereen die met Duitsland te maken heeft een ideale manier om in een dag Duitslandkennis en -contacten op te doen.

Duitsland heeft zich van de zieke man van Europa ontwikkeld tot het economische powerhouse en de centrale politieke macht van Europa. Hoe gaat Duitsland met deze nieuwe rol om? Slaagt het erin Europa vlot te trekken of sleurt het de EU juist mee in een nieuwe crisis? Is het economische succes van de Bondsrepubliek een model voor andere landen, of is het einde van deze bloei al weer in zicht?

In Europa speelt Duitsland niet alleen een rol in de vluchtelingen- en de financiele crisis. Welke zaken spelen er verder en hoe staat ons buurland er in zijn geheel voor? Wij kijken achter de schermen en maken de balans op in onze `Staat van Duitsland'. Wij belichten de Duitse binnen- en buitenlandse politiek, de omgang met de vluchtelingencrisis, de ontwikkelingen in het partijenlandschap, de economische en culturele Nederlands-Duitse betrekkingen en ontwikkelingen op het gebied van kunst, theater en literatuur. We leveren feiten, gaan in discussie en geven inzicht in wat er in dit complexe land speelt.

U wordt op de hoogte gebracht door onder meer Paul Spies (Directeur Stadtmuseum Berlin), Friso Wielenga (Directeur Zentrum fuer Niederlande-Studien Muenster), Dieuwke van Ooij (Chef Buitenland Nieuwsuur), Kees van Paridon(Hoogleraar Economie Erasmus Universiteit Rotterdam), theatermaker Johan Simons (oa intendant Ruhrtriennale en artistiek directeur NTGent) en Wouter Meijer (Journalist bij NOS en auteur van `We kunnen niet allemaal Duitsers zijn`). Wetenschappelijk directeur Ton Nijhuis van het DIA houdt de keynote-speech.

Het programma begint om 14 uur. Na de keynote volgen drie rondes met drie parallelle sessies, u kunt dus per ronde kiezen uit drie thema`s/sprekers. Van 17.15 uur tot 18 uur bent u van harte welkom bij de borrel.

Deelname

EUR 15 (studenten EUR 12,50). U kunt zich nu aanmelden en met iDEAL betalen. Uw factuur is de bevestiging van aanmelding.

Locatie

West-Indisch Huis te Amsterdam, Herenmarkt 99, Amsterdam.

* Meld je aan

Gepubliceerd door Universiteit van Amsterdam