LTO haalt Copa Cogeca naar Nederland

Maandag 30 en dinsdag 31 mei kwamen zestig voorzitters van Europese land- en tuinbouworganisaties bijeen in Wageningen. LTO Nederland was gastheer van dit tweemaandelijkse Copa Cogeca praesidium, dat doorgaans in Brussel plaatsvindt. Nu Nederland tijdelijk voorzitter is van de EU, vond de bijeenkomst in ons land plaats. Samen met de Nederlandse Cooeperatieve Raad (NCR) organiseerde LTO Nederland een aantal werkbezoeken, onder meer een bezoek aan Wageningen UR en haar proefvelden om te laten zien hoe het bedrijfsleven met kennisinstellingen samenwerkt.

Gasten van het Copa Cogeca praesidium waren onder meer Phil Hogan (landbouwcommissaris van de EU) en Cees Veerman (voorzitter dan de Europese werkgroep Agrarische markten). Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland: "We hebben het over de marktsituatie en de slechte prijzen gehad. Aan de prijs kan Brussel niet veel doen, maar wel aan exportbevordering. We willen dat Brussel daar dan ook meer op inzet. Europa moet meer initiatief nemen in de export en de promotie daarvan, zodat de export op niveau blijft. Daarnaast willen we dat middelen als tijdelijke opslag van varkensvlees en melkpoeder optimaal worden benut." Met Veerman is gesproken over de mogelijkheden om de positie van boeren en tuinders in de keten te verbeteren.

Op 30 en 31 mei ontving het ministerie van EZ de Europese ministers van Landbouw voor een tweedaagse informele landbouwraad. Die raad stond in geheel in het teken van innovatie en de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het centrale thema luidde `Food of the future - the future of food'.

03 juni 2016

BRON: Johan Boonen