Videoblogs om motoriek kleuters te verbeteren

Leerkracht Lenie Hermans ziet steeds vaker kleuters met een motorische achterstand. Met haar vrolijke videoblogs vol eenvoudige oefeningen hoopt ze hierin verandering te brengen.

Met stoere laarzen, een lange leren jas en een oranje helm scheurt juf Lenie Hermans in een motor met zijspan de bocht om. `Mijn naam is Riek, Motor Riek', zegt ze lachend. Zo beginnen haar vlogs, die gevuld zijn met aansprekende voorbeelden om de motoriek bij kinderen te stimuleren. Hermans is kleuterjuf op jenaplanschool de Lichtstraat in Vught en wil dat er veel meer aandacht komt voor de motorische ontwikkeling van kinderen. "Ik zie steeds vaker kleuters binnenkomen met een motorische achterstand", vertelt ze. "Sommigen kunnen wel lezen, maar bijvoorbeeld niet hun jas aandoen. Ook zie ik kinderen die precies weten hoe ze een kleurplaat kunnen downloaden en inkleuren op de tablet in plaats van met kleurpotloden."

Basis

Juist met activiteiten als knutselen, overgooien of dansen stimuleer je doorzettingsvermogen, creativiteit, ruimtelijk inzicht en concentratie: allemaal vaardigheden die nodig zijn om te kunnen leren. Hermans: "De motoriek is de basis van al het leren. Een goede samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft is essentieel en door te bewegen en te spelen ontwikkel je die. Door bijvoorbeeld met een bal te stuiteren, wordt de oog-handcooerdinatie beter, wat nodig is om te kunnen schrijven."

Door dit soort simpele oefeningen verbeteren niet alleen de leerprestaties, kinderen krijgen ook meer zelfvertrouwen en plezier in bewegen, merkte Hermans. Ze besloot de post hbo-opleiding motorische remedial teaching te volgen om kinderen beter te kunnen begeleiden. "Toen tijdens een ouderavond bleek dat ouders niet weten hoe eenvoudig het is om de motoriek bij kinderen te stimuleren, wilde ik daar iets aan doen. Met het idee om te gaan vloggen werd ik opeens midden in de nacht wakker. Ik wist ook meteen dat het wel grappig moest zijn en er in de video's niet te veel in verteld moest worden. Het typetje Motor Riek was daarna zo bedacht en mijn zonen van vijf en acht jaar vinden het fantastisch om de opdrachten te doen."

Spinnenweb

Op het Youtube-kanaal Motor Riek en op Facebook staan nu twintig themavlogs waarin de jongens steeds een aantal oefeningen doen: van tekenen op het plafond en door een reuzenspinnenweb van touw kruipen, tot zichzelf als een egel met wasknijpers behangen en zelfgevouwen vliegtuigjes door gaten gooien. Alles met gebruik van huis-tuin-en-keukenmaterialen en voorzien van een vrolijk deuntje, toepasselijke geluidjes en een duidelijke uitleg in tekst.

In juni rondt ze haar opleiding af, maar dat betekent niet het einde voor het typetje. Hermans: "De vlogs blijven te zien en ik wil ook wel nieuwe filmpjes maken. Motor Riek gaat artistiek of in de techniek, ik kan er echt nog alle kanten mee op."