85 ha boskap in GNR: VVD NH bevraagt Gedeputeerde Staten

- PERSBERICHT -

85 ha boskap in GNR: VVD NH bevraagt Gedeputeerde Staten

Haarlem, 3 juni 2016

Het Gooisch Natuurreservaat (GNR) heeft het plan om 85 ha bos te kappen en daarvoor in de plaats heide te planten. Dit met als doel om een verbinding tussen de Hoorneboegse Heide bij Hollandsche Rading en het Hilversumse Wasmeer te realiseren. De omwonenden wisten van niets.

Dit was de reden voor Noord-Hollands VVD Statenlid Esther Rommel om een bijeenkomst te organiseren voor belanghebbenden, grotendeels uit Hollandsche Rading, en de VVD uit de provincie Noord-Holland, Utrecht en omliggende gemeentes.

De VVD vindt het belangrijk dat de burgers inspraak hebben op hun leefomgeving. Plotseling worden omwonenden die genieten van de bosrijke omgeving waar ze wandelen, fietsen en recreëren, geconfronteerd met grootschalige kaalslag. Hoe kan het dat dit plan zo lang onbekend is geweest bij de omwonenden? Dat vragen de VVD Statenleden Esther Rommel en Andrea van Langen zich af.

Daarom hebben zij vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland over waarom 85 ha bos wordt gekapt en wat de gevolgen daarvan zijn voor de mensen die in deze omgeving wonen.

Schriftelijke vragen van mevrouw A. van Langen (VVD) en mevrouw E.A.S. Rommel (VVD) over het kappen van 85 ha bos in het Gooisch Natuurreservaat (GNR).

Recent berichtte het AD over verzet van inwoners tegen de massale kap van bomen in het Gooisch Natuurreservaat en het besluit van het Gooisch Natuurreservaat (GNR) om de plannen opnieuw te bekijken.

Bij de VVD zijn verontrustende berichten binnengekomen over het feit dat het GNR 85 ha bos wil kappen zodat daar een heidegebied kan worden gerealiseerd. Dit met als doel om een verbinding tussen de Hoorneboegse Heide bij Hollandsche Rading en het Hilversumse Wasmeer te realiseren. In hetzelfde gebied is recent door de gedeputeerde Talsma een ecoduct geopend met hetzelfde doel.

De VVD vindt burgerparticipatie belangrijk. De VVD verbaast zich erover dat het plan lang onbekend was en dat omwonenden pas in een zeer laat stadium met het plan werden geconfronteerd. De vraag is of en hoe de omwonenden bij het plan zijn en zullen worden betrokken. Daarnaast maken wij ons in het kader van de financiële situatie van het GNR en de positie van de stakeholders zorgen over de financiële effecten van het plan.

Het GNR heeft het plan met een jaar uitgesteld om deze opnieuw te bekijken. Het GNR kijkt dan met name naar de schaal en het tempo van de uitvoering. Het GNR heeft daarbij aangegeven dat uitstel van het plan geen afstel is.

De VVD heeft op basis van het bovenstaande de volgende vragen aan het College:

Welk doel dient het kappen van de 85 ha bos?

Op basis van welke rapporten en onderzoeken wordt dit ondersteund?

Op welke wijze zijn de omwonenden en stakeholders betrokken bij deze planvorming?

Op welke wijze kunnen bewoners bezwaar aantekenen of in beroep gaan tegen dit plan?

Welke natuurmeerwaarde heeft het vervangen van 85 ha bos door heidegebied; hoe is dat onderbouwd?

Heeft het GNR een kapvergunning nodig en zo ja, wie is het bevoegde gezag?

Wat zijn de financiële consequenties van het plan en wat betekent dat voor de financiële positie van het GNR?

Wij hebben kennis genomen van het feit dat het gebruik van het ecoduct ernstig wordt beperkt doordat deze afgesloten is door hekken. Het lijkt erop dat hierdoor de verbinding niet werkt. Klopt dit? En zo ja, welke actie wordt er ondernomen om dit te verbeteren?