Movability werkt

3 juni 2016

Een unieke gezondheidsinterventie

Op woensdag 1 juni werd in Gezondheidscentrum Het Want het Project Movability gepresenteerd aan genodigden van de gemeente, waaronder wethouder Thiadrik Twerda en de betrokken partijen. De dag stond in het teken van de unieke gezondheidsinterventie `Movability'. Dit is een beweegprogramma voor mensen met een bijstandsuitkering. Het programma is ontwikkeld door Gezondheidscentrum Het Want, Gebiedsteam Franekeradeel en Mind-up. Om te ervaren wat de deelnemers van het programma doen, hebben de genodigden voor deze dag mee gesport!

Wat is Movability?

Movability is een beweegprogramma voor mensen met een bijstandsuitkering, die moeite hebben om te participeren in de samenleving. Dit ten gevolge van, psychiatrische en of psychosociale problematiek, eventueel met lichamelijke gezondheidsbelemmeringen. In het programma werken de 0^de, 1^e en de 2^e lijns zorg met verschillende disciplines nauw met elkaar samen waardoor het een unieke gezondheidsinterventie is. De samenwerkende partijen zijn: Gebiedsteam Franekeradeel,Gezondheidscentrum Het Want, Mind Up, Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Skule Welzijn en Pastiel Gemeente Franekeradeel. Verwijzing om mee te doen aan dit programma gaat via Gebiedsteam, Mind Up of Pastiel.

Wat is het doel van Movability?

Het doel van Movability is om deelname aan de samenleving door middel van sport en bewegen te bevorderen. Waarbij het verbeteren van de mentale en fysieke belastbaarheid, het bevorderen van een gezonde leefstijl en toeleiding naar vrijwilligers of betaald werk gestimuleerd wordt.

Wat willen de initiatiefnemers bereiken met deze dag?

Laten zien dat het programma werkt en dat de gemeente Franekeradeel Movability structureel opneemt in het zorgaanbod met mogelijk een voorbeeldfunctie voor andere gemeenten. Op die manier kunnen nog meer mensen geholpen worden.

Movability werkt!

Dat Movability werkt blijkt uit de eerste resultaten die gemeten zijn gericht op conditieverbetering, gewichtsverlies, toename zelfvertrouwen en overige gevoelens, vergroting kans op (vrijwilligers) werk en daardoor afname zorgconsumptie.

Enkele citaten van deelnemers

"Ik voel me fitter. Ik kan nu anderhalf uur lopen in plaats van na een kwartier doodop te zijn"

"ik heb mijn angst overwonnen, ik durf te deur weer uit en heb plezier in het sporten"

"het lukt me beter om op tijd te komen en afspraken na te komen"

"ik heb (vrijwilligers)werk gevonden".

Nadat de presentatie was geweest, konden de genodigden zelf ervaren hoe het is om deel te nemen aan een Movability groep. Na het sporten, was er nog gelegenheid om nog wat vragen te stellen aan de deelnemers en werd er afgesloten met een hapje en drankje.