Topstukken uit Rotterdamse surrealistencollectie internationaal gewild

Salvador Dal* (1904 - 1989), Couple aux t*tes pleines de nuages (Een paar met het hoofd vol wolken), 1936, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, fotograaf: Studio Tromp, Rotterdam. * Pictoright Ren* Magritte, La Repr*sentation (Representation), 1937, Collection National Galleries of Scotland, purchased 1990. * Pictoright and @ The Artist*s Estate Ren* Magritte, La reproduction interdite (Verboden af te beelden), 1937, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, fotograaf: Studio Tromp, Rotterdam. * Pictoright *Alberto Giacometti, Succession, (Fondation Alberto et Annette Giacometti, Paris / ADAGP, Paris and DACS, London), 2015

Persbericht

Topstukken uit Rotterdamse surrealistencollectie internationaal gewild

Museum Boijmans Van Beuningen is het enige Nederlandse museum met een grote collectie surrealisme. Een aantal topstukken uit die collectie reisde af naar de Schotse stad Edinburgh. Daar opent op 4 juni de proloog van de grote surrealisten-tentoonstelling `Gek van surrealisme', die vanaf 11 februari 2017 in Rotterdam is te zien.

Het was een bijzonder moment toen een van de publiekslievelingen van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam van de muur werd gehaald om op reis te gaan: Salvador Dali's Landschap met touwtje springend meisje uit 1936. Dali schilderde het drieluik voor Edward James (1907-1984), de Britse dichter die hem en andere belangrijke surrealisten financieel ondersteunde. Het werk reisde met een aantal andere topstukken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen naar Edinburgh, waar vanaf 4 juni in de Scottish National Gallery of Modern Art de expositie Surreal Encounters - Collecting the Marvellous is te zien.

Samenwerking

Drie toonaangevende musea werken samen aan deze reizende tentoonstelling: de Scottish National Gallery of Modern Art, de Hamburger Kunsthalle en Museum Boijmans Van Beuningen. Een unieke liaison, waarbij kosten nog moeite gespaard zijn om de iconen van het surrealisme bijeen te brengen. Getoond worden stukken van bekende kunstenaars als Salvador Dali, Rene Magritte, Max Ernst, Joan Miro, Giorgio de Chirico, Man Ray en Pablo Picasso.

Verzamelaars

De getoonde werken zijn afkomstig uit vier (voormalige) Europese privecollecties: naast die van mecenas Edward James (1907-1984) - hij is zelf het onderwerp in Rene Magritte's bekende werk La reproduction interdite (1937) - zijn dat de befaamde verzamelingen van Roland Penrose (1900-1984), Gabrielle Keiller (1908-1995) en die van de Duitse ondernemers Ulla en Heiner Pietzsch.

Aangroeien

De expositie in Edinburgh reist in oktober 2016 door naar Hamburg, om in februari 2017 `thuis' te komen in Rotterdam. Bij Museum Boijmans Van Beuningen zal de expositie Gek van surrealisme gaan heten en dan op volle sterkte zijn omdat zij in Rotterdam zal worden voorzien van aantal extra bruiklenen uit internationale openbare en privecollecties. In de grootste tentoonstellingszalen van het museum wordt een imaginair huis gebouwd waarin de verzamelaars en hun collecties op heldere en bijzondere wijze worden voorgesteld aan het publiek. Momenteel werken verschillende ontwerpers en architecten ideeen uit voor dit imaginaire huis in de hoop dat zij de opdracht krijgen.

Passie

Naast ongeveer 200 kunstwerken en objecten worden bij Gek van Surrealisme circa 100 kunstenaarsboeken, foto's en archiefstukken getoond van de eerste generatie surrealisten. Het museum zal hun droomwereld, fantasie en gekte herscheppen en vooral de onbeteugelde passie van de kunstenaars en die van hun verzamelaars laten zien.

Nog meer Rotterdam in Edinburgh

Rotterdam wordt deze zomer niet alleen met beeldende kunst in Edinburgh vertegenwoordigd, maar ook met architectuur. De stad is uitgenodigd op World Cities Expo in Edinburgh om een bijzondere bijdrage te leveren met een eigen paviljoen in het centrum van de Schotse stad. #RotterdamWatershed is te bezoeken van 17 juni tot en met 17 juli.