Gemeente Leiden: Jaarrekening 2015 aan gemeenteraad aangeboden

vrijdag, 3 juni 2016

Wethouder Marleen Damen heeft namens het college van burgemeester en wethouders de jaarrekening 2015 aan de gemeenteraad aangeboden. Plaatsvervangend voorzitter van de raad, mevrouw van Wijk-Meijer nam de jaarrekening in ontvangst. De jaarrekening 2015 laat een positief saldo zien van EUR 16,2 miljoen. Het college stelt de gemeenteraad voor om EUR 6,4 miljoen in te zetten voor het afronden van werkzaamheden uit de begroting 2015 die doorlopen in 2016. Het college stelt de raad daarnaast voor om het overschot van EUR 9,8 miljoen in de concernreserve te storten en daarmee die reserve flink te versterken.

Marleen Damen: `Veranderingen in de maatschappij, denk bijvoorbeeld aan de sterk gestegen toestroom van vluchtelingen vorig jaar, vragen om een flexibele gemeente met een stevige financiele basis. De financiele situatie van Leiden is goed; we zijn voldoende flexibel om te reageren op maatschappelijke veranderingen op korte en lange termijn'.

Het resultaat van EUR 16,2 miljoen komt deels door uitstel van de in 2015 geplande uitgaven en deels door meevallers op de terreinen Jeugd en Onderwijs, Maatschappelijke ondersteuning en Werk en Inkomen. Omdat er in de toekomst minder geld beschikbaar is voor deze taken heeft Leiden daar in 2015 al rekening mee gehouden en houdt de gemeente in 2015 geld over. Tegenvallers waren er ook in 2015. Het beheer van de openbare ruimte kostte door de vernieuwde beheerplannen meer dan verwacht.

De uitvoering van het coalitieakkoord verloopt voorspoedig. Leiden ontwikkelt zich en investeert in de toekomst. Dit blijkt onder meer uit alle bouwactiviteiten in de stad, zoals het Aalmarktgebied, de Lammermarktparkeergarage, de tunnel bij de Plesmanlaan, veel woningbouwprojecten en nieuwe studentenhuisvesting. Die toekomst moet wat Leiden betreft ook duurzaam zijn. De duurzaamheidsagenda is in 2015 jaar vastgesteld en de uitvoering daarvan is gestart. Het afgelopen jaar is ook de aanpassing van de gemeentelijke organisatie afgerond. De ambtelijke organisatie is klaar om toekomstige uitdagingen op te pakken en hierbij samen te werken met bewoners en organisaties in de stad. De wijkaanpak startte in 2015 met de drukbezochte Wijktop en de wijkregisseurs werden aangesteld en geintroduceerd als vast contactpersoon voor de wijkverenigingen. Er is ook geinvesteerd in sport. De bouw van de nieuwe sportzalen in de Kikkerpolder en het Houtkwartier is gestart en verschillende sportparken kregen nieuwe kunstgrasvelden. De overheveling van zorgtaken op het gebied van Jeugd en Onderwijs, Maatschappelijke ondersteuning en Werk en Inkomen naar de gemeente in 2015 zijn goed verlopen. Bewoners weten de Sociale Wijkteams steeds beter te vinden. Van de mogelijkheden voor financiele ondersteuning, die het minimabeleid biedt, werd goed gebruikt gemaakt.