Meer samenwerking met Rijk op cultuurgebied


6 juni 2016
Bidbook Brabantstad cultuur

De vijf grote steden in Brabant willen meer gaan samenwerken met het Rijk op het gebied van cultuur. Verder bieden ze de provincie aan als proefgebied voor toekomstige cultuurprojecten.

De gezamenlijke ambities en ideeen op cultuurgebied van Tilburg, Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en de provincie staan in een zogenoemd bidbook. Hierin staat ook wat er in Brabant gebeurt op cultureel gebied. In het 'boek' staat dat de steden en de provincie de samenwerking met het
Rijk en de rijksfondsen willen vergroten. Verder willen ze de provincie als proefgebied aanbieden voor culturele projecten. 'We bieden de intensieve samenwerking, innovatieve werkwijze, vele cross-overs en experimenteerruimte van onze stadsregio aan als proeftuin voor de toekomst. We schetsen
hoe we samen met alle betrokkenen vorm willen geven aan een gedragen aanpak van de transitie van het nationale culturele bestel vanaf 2021, waarin stadsregio's als Brabant-Stad een centrale rol spelen', aldus het bidbook.

De bestuurders boden het aan minister Jet Bussemaker aan tijdens haar werkbezoek aan Brabantstad Cultuur op 6 juni. Ze vroegen aan de minister om samen de ambities bij het advies van de Raad van Cultuur te realiseren en deze vast te leggen in het Cultuurconvenant 2017 - 2020.

Lans gebroken

Wethouder Marcelle Hendrickx: "We hebben als Brabantstad een lans gebroken richting de minister voor de kracht van de regio. Wij zijn van mening dat wij hier in Brabant bij uitstek laten zien hoe de kracht van de regio het cultuurbeleid versterkt. Daarnaast hebben we in het bidbook gesteld dat
we vaker bestuurlijk overleg zouden willen met Den Haag. Daar staat de minister voor open. Vanzelfsprekend hebben we ook opnieuw aangegeven dat wij het advies van de Raad van Cultuur niet op alle punten begrijpen."

Deze raad adviseerde het Rijk onlangs om onder meer het Zuidelijk Toneel en andere Brabantse cultuurinstellingen geen subsidie meer te geven.