Raadsleden delen zeggenschap in Amersfoort


DEN HAAG - Belangrijk streven van de raad is het vergroten van de rol en betrokkenheid van de gemeenschap bij het lokaal bestuur. Hierbij hoort het delen van zeggenschap en beter aansluiten bij de kracht en kennis van de samenleving. Samen met andere raadsleden en griffiers wordt in een
Community of Practice (CoP) aan de slag gegaan met leukere en relevantere werkwijzen en vergadervormen waarmee (ook nog eens) de rol van de bewoners in de besluitvorming wordt vergroot. Doe je mee?

Raadsleden en griffiers zijn van harte uitgenodigd om in de CoP zelf aan de slag te gaan met het delen van zeggenschap! Dit gebeurt aan de hand van een aantal thema's, waaronder:

1. Vergadervormen en -vaardigheden: Hoe democratisch vergadert de raad? Hoe kun je vergaderen met minder druk, meer plezier en meer betrokkenheid?

2. Rol van politieke partijen: Hoe zijn partijen bezig met democratische vernieuwing?

3. Checks & balances: Welke rol spelen burgers bij het `controleren' van de gemeente?

4. Relatie tussen raad en ambtenaar: Hoe kunnen raadsleden en ambtenaren samen werken aan betere besluitvorming en een effectievere raad?

5. Internationale inspiraties: Wat kunnen we leren van buitenlandse gemeenten of raden die stappen durven zetten?

6. Democratische waarden: Welk democratisch kompas gebruiken raadsleden bij hun afwegingen? Hoe ziet een democratische bril voor raadsleden eruit?

Bijeenkomsten voor raadsleden

Het streven is dat de CoP in 2016 5 keer bijeenkomt. Tijdens de eerste bijeenkomst op 29 juni van 18-21 uur in Amersfoort worden afspraken gemaakt over vervolgsessies. Per keer worden concrete experimenten en onderwerpen besproken waarmee gemeenten worstelen. Uitgangspunt hierbij is dat je
stappen kunt zetten met je eigen project door te leren van en met anderen.

Aanmelden mogelijk voor raadsleden

De Community of Practice wordt georganiseerd door de Democratic Challenge, in samenwerking met Raadslid.Nu, de Vereniging voor Griffiers, Vincent van Stipdonk en Marije van den Berg.

U kunt zich aanmelden voor de eerste bijeenkomst door het sturen van een e-mail naar bowy@democraticchallenge.nl. Voor meer informatie kunt u kijken op http://democraticchallenge.nl/gemeenteraad.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 6 juni 2016

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en LinkedIn.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!