Een verband tussen Alzheimer en darmflora? - KU Leuven

6 JUNI 16. Recent onderzoek op muizen toont aan dat er een link is tussen de samenstelling van de dramflora en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers van de KU Leuven-VIB stappen nu in een Europese onderzoekssamenwerking om dit verband verder te bestuderen en om op basis daarvan mogelijke behandelingen te ontwikkelen.

Onderzoekers van de Ecole polytechnique federale de Lausanne (EPFL) konden vaststellen dat er een verband bestaat tussen de samenstelling van de darmflora en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Ze deden deze vaststelling bij muizen. Op basis daarvan zal de EPFL samen met onderzoekers van de KU Leuven-VIB nu nagaan welke bacterien juist een invloed hebben op Alzheimer.

Professor Jeroen Raes, darmflora-expert van het Laboratorium Moleculaire Bacteriologie van de KU Leuven-VIB licht toe: "De ontdekking van een mogelijk verband tussen de samenstelling van darmflora en de ontstaansmechanismen voor de ziekte van Alzheimer is heel belangrijk in de wetenschappelijke wereld. Dit opent een hele nieuwe onderzoekspiste in de strijd tegen deze ongeneselijke ziekte."

Het nieuwe consortium zal AD-gut heten en op zoek gaan naar nieuwe methoden om de microbiele samenstelling van onze darmflora snel en nauwkeurig in kaart te brengen. Het consortium wil ook achterhalen welke darmculturen juiste een snellere ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Op basis daarvan wordt het dan misschien mogelijk om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen. Daarnaast zal het internationale team ook onderzoeken of het mogelijk is om specifieke probiotische cocktails te ontwikkelen die de darmflora zo kunnen wijzigen dat de ziekte van Alzheimer zich niet verder ontwikkelt.

Het team van professor Johan Hofkens van het Departement Chemie van de KU Leuven is gespecialiseerd in nieuwe detectiemethodes. Professor Hofkens: "We ontwikkelden geavanceerde microscopiemethodes die we zullen toepassen op de darmflora om snel en accuraat de aanwezige micro-organismen in kaart te brengen." Ook in Lausanne gebruiken de laboratoria van professoren Aleksandra Radenovic, Dimitri Van de Ville en Theo Lasser speciale beeldvormingstechnieken om snel een nauwkeurig beeld te krijgen van de samenstelling van de darmflora. Het team van professor Raes gaat nadien aan de slag met deze resultaten om de link met Alzheimer te achterhalen.

Het onderzoek gebeurt voorlopig enkel op muizen. In een latere fase willen de onderzoekers gaan kijken of de onderzoeksresultaten ook gelden bij de mens.

Contact:

* Professor Jeroen Raes, Laboratorium Moleculaire Bacteriologie

* Kris Janssen, projectmanager AD-gut KU Leuven