CDA pleit voor voorlichtingscampagne voor verduurzamen van woningen

07/06/2016CDA pleit voor voorlichtingscampagne voor verduurzamen van woningen

Er moet een brede voorlichtingscampagne komen over het duurzamer maken van de particuliere woningvoorraad. Daar heeft het CDA voor gepleit tijdens een algemeen overleg over energiebesparing. CDA woordvoerder Wonen Erik Ronnes: "Rondom energiebesparing in de gebouwde omgeving moet meer voortgang worden geboekt. Dat vinden niet alleen wij, maar ook organisaties als de VNG, Bouwend Nederland en de Natuur- en Milieufederaties. Het doel voor de gebouwde omgeving is dat huizen gemiddeld energielabel A hebben in 2030, en energieneutraal zijn in 2050. Maar als de minister in het huidige tempo blijft werken, gaan we de doelen van het SER Energieakkoord niet halen."

Op bepaalde onderdelen zijn er wel al verbeteringen zichtbaar. Een extra investering van 100 miljoen euro voor energiebesparing is volgens Ronnes zeker zinvol, `maar de vraag is of dit voldoende is voor de totale verduurzamingsdoelen'.

Uit onderzoek van Bouwend Nederland blijkt dat op dit moment 11% van de huizen een A label heeft. Ruim 70% heeft een C label of lager. Uit soortgelijk onderzoek blijkt dat deze doelgroep nauwelijks plannen heeft om de woningen te verduurzamen of energiezuiniger te maken. Aan de ene kant vanwege financiele redenen (men vindt het te duur), aan de andere kant ziet niet iedereen het belang in van het verduurzamen van woningen. Het CDA vindt dat zorgelijk en pleit daarom voor een voorlichtingscampagne.

Ook wil het CDA dat particuliere eigenaren meer ruimte krijgen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Zodat mensen die investeringen bijvoorbeeld mee kunnen nemen bij het afsluiten van een hypotheek.

Ronnes sprak verder zijn verbazing uit over het feit dat er nog maar weinig scholen, gymzalen, kantoren, fabrieken, kazernes, zwembaden e.d. zijn die een Energielabel hebben. "Heeft dit te maken met bewustwording of met het handhaven van de Energielabel-verplichting? En als dit laatste het geval is, hoe staat het dan met de handhaving? "

Trefwoorden

* Duurzaamheid * woningvoorraad * energielabel * energiebesparing * Erik Ronnes