Samenwerkingsovereenkomt 'Holland boven Amsterdam' getekend


08-06-2016 Maandag 30 mei hebben de portefeuillehouders Toerisme van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland een samenwerkingsovereenkomst getekend met destinatiemarketingorganisatie `Holland boven Amsterdam'.
Hiermee onderschrijven de bestuurders het gezamenlijke doel van ondernemers, de Provincie Noord-Holland en de 17 gemeenten van Noord-Holland Noord om het aantal toeristische bezoekers binnen de regio te vergroten.

De gast centraal

Vanuit de toeristische branche is de uitdrukkelijke wens geformuleerd om per 2016 te komen tot een eenduidige professionele destinatiemarketingorganisatie (DMO) voor Noord-Holland Noord. De gast moet centraal komen te staan, kennis moet worden gebundeld en op een eigentijdse wijze moet al het
toeristische aanbod worden ontsloten. Zodanig dat de bestedingen en het aantal bezoeken (ook die van bewoners zelf) in de regio Noord-Holland Noord gaan toenemen. Deze wens wordt van harte ondersteund door de Provincie en de 17 gemeenten in Noord-Holland Noord.

Groei verblijfstoeristen

Een van de allerbelangrijkste randvoorwaarden voor het slagen van de DMO is dat gemeenten en ondernemers bereid moeten zijn en blijven om te investeren in het gezamenlijke succes. Marketingcommunicatie is kostbaar, maar levert bij de juiste inzet veel meer op. De doelstelling is om met Holland
boven Amsterdam over een gemiddelde groei van het aantal verblijfstoeristen te realiseren van 2,5%, ofwel 40.000 bezoekers per jaar extra en de bestedingen van daggasten te verhogen van EUR 17,- naar EUR 34,-. Het maatschappelijk resultaat is dat de economie in Noord-Holland Noord gaat groeien
door toenemend bezoek.

Minder versnippering

Het voordeel van het vormen van een organisatie is dat budgetten niet meer versnipperd raken over meerdere lokale VVV's en andere toeristische organisaties. Zo wordt het mogelijk om met dezelfde middelen meer zichtbaarheid te creeren.

Werkzaamheden 2016

Voor 2016 hebben de zeven Westfriese gemeenten bekeken welke zaken Holland boven Amsterdam uit zou moeten zetten met de beschikbare budgetten op dit moment. Enkele activiteiten uit dit pakket van werkzaamheden zijn:

* Regiokaart WF: De highlights van Holland boven Amsterdam worden zichtbaar gemaakt in kaartvorm.
* Regiokrant WF: een overzicht van evenementen, activiteiten op toeristisch gebied in krantvorm (`Een dagje uit dichtbij')
* Accommodatiegids: Zoveel mogelijk accommodaties van de regio Westfriesland worden hierin opgenomen (streven is 90% dekking)
* Gebruik van een database voor ondernemers (bij ontbreken van VVV in de gemeente)
* Gebruik van campagnes op radio, tv en deelname aan beurzen

Vervolg

Momenteel vinden er nog besprekingen plaats over de structurele bijdragen van de 17 gemeenten aan de DMO in de periode 2017-2021 en de activiteiten die daarvoor uitgevoerd kunnen worden. Er wordt ook een structurele bijdrage gevraagd van het bedrijfsleven. Uitgangspunt is om de publieke
bijdrage op termijn te verlagen waarbij deze door de private sector wordt overgenomen.
Meer informatie over Holland boven Amsterdam: www.hollandbovenamsterdam.com

Onderschrift foto

Van links naar rechts: Jeroen Kor (bestuurder DMO Holland boven Amsterdam), Rob de Jong (wethouder Enkhuizen), Nico Slagter (wethouder Stede Broec), Vincent Reus (wethouder Drechterland) en Marlies Groot (bestuurder DMO Holland boven Amsterdam).