Omzien naar elkaar - Protestantse Kerk Nederland


Van Augustanakerk naar Augustanahof (impressie architectenbureau PonecDeWinter)07 juni 2016

Lutherse Diaconie Amsterdam bouwt Augustanakerk om tot hofje met woningen, kapel en gasthuis.

Pagina-inhoud

De Lutherse Diaconie Amsterdam laat een van haar kerken, de Augustanakerk (Bos en Lommer), ombouwen tot Augustanahof: een hofje met 16 sociale huurwoningen voor een of tweepersoons huishoudens, vooral voor ouderen, maar ook voor een aantal jongeren.

De kerk blijft een ontmoetingsfunctie voor de buurt houden: er komt een kapel voor kleinschalige vieringen en voor bezoekers die stilte zoeken of een kaarsje willen branden. Ook kunnen bezoekers tot rust komen in de stiltetuin.

Een van de woningen wordt gasthuis en is bedoeld voor mensen die tijdelijk een ademplek nodig hebben. Nu de omgevingsvergunning definitief is, kan de bouw beginnen: in 2017 zal de Augustanahof in gebruik worden genomen.

Lutherse Diaconie: 500 jaar omzien naar elkaar

Onder het motto `Mensen hebben mensen nodig' investeert de Lutherse Diaconie Amsterdam in omzien naar elkaar. Dit doet ze al vanaf 1588, onder meer via hofjes zoals de Lutherhof aan het Staringplein.

Van de bewoners van de nieuwe Augustanahof wordt gevraagd om zich in te zetten voor hof, kerk en buurtactiviteiten, zoals maaltijden, themabijeenkomsten en inloopactiviteiten. Daarmee blijven de drie oorspronkelijke functies van de Augustanakerk - maatschappij en wonen - bewaard. Deze krijgen
nu een nieuwe invulling: samen wonen, omzien naar elkaar in hof en buurt, gastvrijheid, stilte en inspiratie. De Diaconie heeft kwartiermakers geworven die straks in de Augustanahof gaan wonen en nu al meedenken over de ontwikkeling.

Augustanahof: het blijft een kerk

De Augustanakerk was eigendom van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. In 2015 stopten de zondagse kerkdiensten in verband met teruglopend ledental en bezuinigingen. De Diaconie, de `sociale poot' van de kerkgemeente, nam het gebouw over en ontwikkelde met een grote groep vrijwilligers,
architectenbureau PonecdeWinter en Wolters Vastgoed de Augustanahof. De kapel is ontworpen in samenwerking met interieurontwerper Joanne Zwart. Vorm en uitstraling van het kerkgebouw bleven bewaard.

>Lees meer over de Augustanahof bij www.diaconie.com