Ministerraad van 9 juni 2016


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 09/06/2016

De ministerraad vergaderde op donderdag 9 juni 2016 in de Wetstraat 16 onder het voorzitterschap van Charles Michel.

Tijdens de persconferentie hebben minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem en staatssecretaris voor Noordzee Philippe De Backer het ondersteuningsmechanisme voor de offshore op de Noordzee voorgesteld (zie presentatie in de bijlage onderaan de tekst).

Minister van Economie Kris Peeters gaf toelichting bij een aantal wijzigingen over de reprografie die op basis van een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie werden doorgevoerd in het Wetboek van economisch recht.

Verder stelde staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken twee nieuwe maatregelen voor. Een eerste maatregel is dat gemeenten voortaan een retributie van maximaal 50 euro kunnen innen voor de vernieuwing, verlenging of vervanging van bepaalde tijdelijke verblijfskaarten voor
vreemdelingen die afkomstig zijn van buiten de Europese Unie. Een tweede maatregel bevat enkele technische aanpassingen, na advies van de Raad van State, over de nieuwkomersverklaring voor burgers van buiten de Europese Unie die zich langer dan drie maanden in Belgie willen vestigen.

Ten slotte deelde staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken ook mee dat er in het centrum van Leuven een asielcentrum komt met vijftig medische plaatsen.

De ministerraad nam de volgende beslissingen:

Documenten in bijlage:

* OffshoreNoordzee_EolienMerduNord.pdf (3986.6Kb)

* Innen van retributies door de gemeenten voor bepaalde verblijfsvergunningen

De ministerraad keurt op voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken een voorontwerp van wet en een ontwerp van koninklijk besluit goed die de gemeenten de mogelijkheid bieden om retributies te innen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van bepaalde
verblijfsvergunningen.

* Wijziging van bepalingen uit het Wetboek van economisch recht op het vlak van reprografie

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Economie Kris Peeters een voorontwerp van wet goed tot wijziging van enkele bepalingen van het boek XI van het Wetboek van economisch recht over reprografie.

* Bepalingen over het personeel belast met de bewaring van de hypotheken

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de datum van vervroegde inwerkingtreding vastlegt van titel 3, hoofdstuk 1, van de wet van 18 december 2015 over fiscale en diverse bepalingen en tot wijziging van
diverse bepalingen over het personeel belast met de bewaring van hypotheken.

* Amendement op de programmawet over de deeleconomie

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een ontwerp van amendement op de programmawet goed over de deeleconomie.

* Fusie van het Fonds voor Arbeidsongevallen en het Fonds voor beroepsziekten

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Maggie De Block een voorontwerp van wet goed over de oprichting van Fedris als gevolg van de fusie van het Fonds voor Arbeidsongevallen en het Fonds voor beroepsziekten.

* Herziening huishoudelijk reglement van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem een ontwerp van koninklijk besluit goed over de herziening van het huishoudelijk reglement van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.

* Programma voor wetenschappelijk en technologisch onderzoek van Defensie

De ministerraad geeft op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput haar toestemming voor de nieuwe studies van het programma wetenschappelijk en technologisch onderzoek van Defensie.

* Functieprofiel van de commandant van een hulpverleningszone

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit goed waarin de vereiste voorwaarden om zich kandidaat te stellen als zonecommandant geactualiseerd worden.

* Overheidsopdracht voor de FOD Binnenlandse Zaken: aankoop en onderhoud van politie- en anonieme voertuigen

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon akkoord met het aanvatten van een overheidsopdracht over een meerjarige raamovereenkomst van leveringen voor de aankoop en het onderhoud van politie- en anonieme voertuigen in opdrachtencentrale.

* FOD Binnenlandse Zaken: overheidsopdracht voor de levering van automatische draailadders

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon akkoord met het ontwerp van een offerteaanvraag voor de levering van automatische draailadders van minimum 30 meter met knikarm voor verschillende overheidsdiensten.

* Omzetting Europese richtlijn over methoden voor de monitoring van systeemparameters

De ministerraad keurt op voorstel van staatssecretaris voor Noordzee Philippe De Backer een ontwerp van koninklijk besluit goed met de gedeeltelijke omzetting van een Europese richtlijn over de methoden voor de monitoring van systeemparameters.

* Nieuwkomersverklaring voor vreemdelingen die langer dan drie maanden in Belgie willen verblijven - Tweede lezing

De ministerraad keurt op voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in tweede lezing een voorontwerp van wet goed met de wettelijke basis voor het invoeren van een nieuwkomersverklaring voor vreemdelingen die langer dan drie maanden in Belgie willen verblijven.

* Fedasil: optimalisatie van het opvangnetwerk

De ministerraad keurt op voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken de formalisering van de verlengde opvangsites in Aarlen en Lommel en de geplande site in Leuven goed als gespecialiseerd opvangcentrum voor medische profielen.

* Tussenkomst van Finexpo in aanvragen voor exportkrediet

De ministerraad keurt op voorstel van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem drie aanvragen voor exportkrediet goed.

* Wijziging toekenningsmechanisme van groenestroomcertificaten voor windmolenparken in de Noordzee

De ministerraad keurt in tweede lezing een voorontwerp van wet goed dat het toekenningsmechanisme van groenestroomcertificaten voor windmolenparken in de Noordzee wijzigt.

Termen:

* Ministerraad

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Contacten

Sarah DelafortrieSarah Delafortrie
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+ 32 2 287 41 07
+ 32 486 357 888
vCard downloaden
Christophe SpringaelChristophe Springael
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+32 2 287 41 92
+32 477 59 14 37
vCard downloaden