Amendement op de programmawet over de deeleconomie


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 09/06/2016
Hoort bij Ministerraad van 9 juni 2016

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een ontwerp van amendement op de programmawet goed over de deeleconomie.

Het ontwerp van amendement stelt een verdeelsleutel voor wanneer een globale vergoeding is bepaald voor verschillende types van diensten die niet allemaal diensten zijn die inkomsten opleveren die in aanmerking komen voor het nieuwe fiscale stelsel van de deeleconomie.

Het nieuwe fiscale stelsel voor de deeleconomie is voor inkomstenbelastingen niet van toepassing op inkomsten uit de loutere ter beschikking stelling van onroerende en roerende goederen. Die inkomsten worden altijd beschouwd als onroerende en roerende inkomsten. De inkomsten uit onderverhuring
zullen verder als divers inkomen worden belast. Wanneer ook andere diensten worden vergoed (schoonmaken, ontbijt...), zal het deel van de vergoeding dat daarop betrekking heeft onder het nieuwe stelsel vallen.

Wanneer een globale vergoeding voor het totale pakket wordt gevraagd, moet die vergoeding op een redelijke manier worden omgeslagen over de verschillende type van diensten. Om problemen over bewijslast te vermijden, wordt voorgesteld om wanneer er in de overeenkomst geen afzonderlijke prijs
voor de eigenlijke dienstprestatie is bepaald, het deel van de vergoeding dat betrekking heeft op de eigenlijke dienstprestatie en als inkomen uit de deeleconomie moet worden beschouwd, forfaitair vast te leggen op 20 % van de globale vergoeding.

Het ontwerp wordt ter ondertekening aan de Koning voorgelegd met het oog op de indiening bij de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Termen:

* Financien

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Meer informatie

Ferry ComhairFerry Comhair
Woordvoerder van minister Johan Van Overtveldt
+32 479 65 86 24
vCard downloaden
Caroline Dujacquier
Adjunct-woordvoerster van minister Johan Van Overtveldt
+32 470 71 61 51
vCard downloaden