De Rote Armee Fraktion. Het individu binnen de gewapende groepering

13jun2016

20.00 - 21.30

De Rote Armee Fraktion. Het individu binnen de gewapende groepering

In samenwerking met Skript Historisch Tijdschrift

13jun2016 20.00 - 21.30

Lezing

Voor velen is het nog steeds moeilijk te begrijpen waarom een groepering die bestond uit jonge, intelligente mensen overging tot een gewapende strijd om hun beoogde revolutie in West-Duitsland teweeg te brengen. Skript Historisch Tijdschrift presenteert drie sprekers, die vanuit verschillende invalshoeken betogen wat de beweegredenen waren voor de individuen binnen de Rote Armee Fraktion: Nick Wever, Ronald Augustin en Janneke Martens.

De acties van de Rote Armee Fraktion (RAF) kenmerken zich als uitermate gewelddadig. Gedurende de jaren '70, de hoogtijdagen van de groepering, waren de leden van de RAF verantwoordelijk voor ontvoeringen, bomaanslagen en - in samenwerking met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie - het kapen van een vliegtuig. Het verlangen naar het veroorzaken van een dergelijke chaos had grotendeels te maken met frustraties: de RAF was gekant tegen de consumentenmaatschappij, vond dat de democratie destijds in Bonn niet goed functioneerde en wilde de kloof tussen ideaal en praktijk overbruggen.

Maar kan de omvang van het geweld waarmee de RAF haar acties uitvoerde enkel hiermee worden verklaard? Of speelde er nog meer? Wat bewoog de individuen binnen de RAF om over te gaan tot aanvallen op de maatschappij? Tijdens deze avond zullen drie sprekers deze vragen vanuit verschillende invalshoeken behandelen. Allereerst zal Nick Wever zijn eigen onderzoek toelichten, dat dieper ingaat op de logica achter de RAF. Ronald Augustin zal vertellen waarom het voor jongeren in de jaren '70 zo aantrekkelijk was om zich aan te sluiten bij een gewapende groepering als de RAF. Tenslotte zal Janneke Martens verder ingaan op de Nederlandse media en het beeld dat zij neerzetten van de RAF en haar leden. Rimko van der Maar zal optreden als moderator.

-

Over de sprekers

Nick Wever studeert Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn scriptie Rote Armee Fraktion: An account of the creation of the sublime idea of the bewaffneter Kampf werd tijdens de Skriptieprijs 2015 beloond met een tweede plaats.

Ronald Augustin is een voormalig lid van de RAF. Na politieke ontwikkeling en gevangenis (1973-80) is hij werkzaam geweest in de grafische industrie als redacteur voor vakbladen en bedrijfsadviseur. Daarnaast heeft hij vooral in Duitsland journalistieke activiteiten verricht. Momenteel werkt hij aan een boek over de geschiedenis van de RAF.

Janneke Martens studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Haar scriptie, Geen kans voor Baader Meinhof stond op de shortlist van de Het Parool- en de Volkskrant-scriptieprijs. Ze werkt als freelance historica en bruikleencooerdinator bij het Rijksmuseum.

Rimko van der Maar studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en deed daar promotieonderzoek naar de Nederlandse reacties op de Vietnamoorlog, gepubliceerd in het werk Welterusten mijnheer de president. Nederland en de Vietnamoorlog, 1965-1973. Sinds 2012 geeft hij cursussen aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2015 is hij daar docent Moderne Geschiedenis.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25