Publiekslezing: Van roentgenbuis tot MRI

dinsdag 24 mei 2016

Op dinsdagavond 14 juni verzorgt (oud) radioloog Kees Simon een publiekslezing over de geschiedenis van de radiologie. Belangstellenden zijn van harte welkom in het auditorium van het Jeroen Bosch ziekenhuis. De lezing start om 19.00 uur.

Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door middel van stralen of golven. De meest gebruikte stralen zijn de roentgenstralen of X-stralen (roentgenfoto's, CT-scan), maar tegenwoordig wordt ook meer en meer gebruik gemaakt van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (MRI).

De start van de radiologie in Nederland is exact, op de dag af, te dateren. Op 10 januari 1896 werden de eerste beelden gepresenteerd. De grote verwachtingen die er aanvankelijk waren voor de nieuwe techniek, werden al snel getemperd. De omstandigheden waren ook niet zodanig dat men er op zat te wachten. Het ging allemaal niet van een leien dakje en het vakgebied kreeg ook niet direct die waardering die het nu heeft. Over het hoe en het waarom gaat Kees Simon, oud-radioloog, u graag meer vertellen, waarbij ook naar de gang van zaken in Den Bosch aan de orde komt.

Radioloog Kees Simon

Kees Simon was van 1977 tot 2005 werkzaam als radiodiagnost in het Groot Ziekengasthuis (thans Jeroen Bosch Ziekenhuis) te 's-Hertogenbosch. In 2006 heeft hij het master-traject Medische Geschiedenis afgelegd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 2015 is hij gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen bij prof dr. M.J. van Lieburg, hoogleraar Medisch Geschiedenis te Rotterdam en Groningen en prof. dr. R.A.J.O. Dierckx, hoogleraar radiologie, nucleaire geneeskunde en medische beeldvorming te Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt: `De wetenschappelijke ontwikkelingen in de radiologie en radiotherapie binnen de geneeskunde in Nederland 1896-1922'.

Historische Commissie

De Historische Commissie van het JBZ houdt zich bezig met de mooie en ver teruggaande geschiedenis van het ziekenhuis. Een van de doelen van de commissie is om twee keer per jaar een lezing te geven.

Aanmelden

De lezing in het JBZ is gratis en is bedoeld voor belangstellenden. U kunt zich aanmelden tot vrijdag 3 juni door een e-mail te sturen naar historie@jbz.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis richten we ons op het bieden van voortreffelijke zorg. Zorg die veilig en gastvrij is en waarin een open dialoog mogelijk is tussen zorgverlener en patient. Zorg die gegeven wordt in een stimulerende omgeving, waarin wij continu streven naar verbetering en kennisoverdracht. Bijvoorbeeld door onderzoek, samenwerking met andere zorgpartners en bedrijven en door het opleiden van jonge medische en andere professionals. Zorg waarbij gewerkt wordt vanuit een kerngedachte: Aandacht maakt 't beter. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit 's-Hertogenbosch is een groot STZ-ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het JBZ georganiseerd in de Bossche Specialisten Cooeperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg.