Verdriet om Orlando - Protestantse Kerk Nederland


17 juni 2016

Ds. Karin van den Broeke reageert op de schietpartij in Orlando.

Pagina-inhoud

*In Orlando vond een verschrikkelijk drama plaats. Niet in een verhaal, maar echte, rauwe werkelijkheid. Vijftig mensen doodgeschoten, veel gewonden. Grof geweld in een homobar, door iemand die meent dat de Islam hem hiertoe oproept.

Het verdriet is enorm. En wat zitten er veel lagen in dat verdriet. Allereerst natuurlijk het verdriet van diegenen die direct betrokken zijn. Mensen die met eigen ogen gezien hebben wat hier gebeurd is en verder moeten leven met gruwelijke beelden in hun herinnering gegrift. Mensen die een
naaste verloren en verder moeten leven met een lege plek die op zo'n onbegrijpelijk wrede wijze ontstaan is. Homo's en lesbo's wereldwijd die zich identificeren met hen die getroffen zijn. Mensen die zich jarenlang ingezet hebben voor homorechten en die bang zijn voor een terugval in vrijheid
en acceptatie.

Maar ook de andere kant. Mensen die weliswaar moeite hebben met het verschijnsel homoseksualiteit, maar die uiteraard wel voor een basale veiligheid voor ieder mens zijn. Moslims die het verschrikkelijk vinden dat er weer een misdaad tegen menselijkheid gepleegd wordt in naam van hun religie.
Amerikanen die worstelen met de wapenwetgeving in hun land en die zien hoe het opnieuw mogelijk geweest is dat een mens snel en veel kan doden.

Ik vond het mooi dat er diverse kerken in Nederland waren waar de deuren opengingen en waar alle emoties gedeeld kon worden na het drama in Orlando.

Het is misschien het enige wat we kunnen doen op zo'n moment. Verdriet, angst, verwarring en woede delen. Elkaar in de ogen zien. Elkaars hand vasthouden.

En dan weer verder op pad gaan in het vertrouwen dat God met ons op weg is naar een wereld van recht en vrede. Dat Christus zelf de Gekruisigde werd, om mensen de spiegel van het kwaad voor te houden. Voorlopig met verdriet in het hart. En toch gelovend dat het laatste woord niet aan het kwaad
zal zijn.

>Ds. Karin van den Broeke, preses van de generale synode