Topwerkgevers presenteren zich bij techniekopleidingen Stenden Hogeschool

donderdag 16 juni 2016

Op vrijdag 10 juni organiseerden de Technische HBO-opleidingen van Stenden Hogeschool Emmen een middag waarop studenten een voorproefje kregen van de banen die voor ze in het verschiet liggen. Topwerkgevers uit heel het land kwamen naar Emmen om kennis te maken met de studenten, maar ook om ze mee te nemen in inspirerende sessies waarin de laatste trends werden onthuld.

Kweekvijver van talent

Dat Techniek booming is blijkt wel uit de grote opkomst van zowel bedrijven als studenten. Ruim 200 studenten van de opleidingen Informatica, Life Science en Werktuigbouwkunde waren present om in contact te komen met misschien wel hun toekomstige werkgever. Jeroen Pijpker, teamleider Informatica: "Onze studenten lopen in hun derde en vierde jaar stage bij bedrijven, of doen een onderzoek. Vandaag hebben we een aantal topwerkgevers uitgenodigd om hun bedrijf te presenteren. Zo kunnen onze studenten goed voorbereid een keuze maken, en halen bedrijven hun toekomstige werknemer direct na hun studie van school." Richard Delger, Academic Dean, sluit hierbij aan: "De techniek opleidingen van Stenden gaan zich de komende jaren profileren op het gebied van High Tech Systems and Materials (HTSM). We zetten in dit kader in op een lectoraat voor Region of Smart factories die dit najaar van start zal gaan. De bedoeling is om internationaal koploper te worden in de wereld van duurzame materialen, IT security en internet of things."

The world of robotics

Naast netwerken stonden ook een aantal inspirerende sessies op het programma, zoals die van spreker Jan Willem Groenenberg van Atos, ict-dienstverlener. "Door de opkomst van robots in het bedrijfsleven buiten manufacturing, krijg je als medewerker er vroeg of laat mee te maken. Wij laten de studenten vandaag zien wat de huidige stand van zaken is en wat Atos met robotica doet." Ook Pascal Snippen van Quintor was aanwezig. Quintor is een toonaangevend bedrijf op het gebied van Agile software development. "In een wereld waarin continuiteit en snelheid van groot belang zijn, verandert ook de wereld waarin onze containers moeten draaien snel. Containers, de cloud, het ontwikkelt zich momenteel razendsnel. Maar de vraag is, hoe gaan we hiermee om? Wij hebben vanmiddag in een live demo laten zien hoe we zonder downtime nieuwe features live kunnen brengen."

Solarboat

Centraal tijdens deze middag stond ook de afsluiting van een periode vol innovatieve projecten, die tijdens een posterpresentatie werden gepresenteerd. Zo ook het project rondom de Solarboat van Stenden. Op 2 t/m 9 juli doet een projectteam van 5 studenten mee aan de race waarin men vaart door gebruik te maken van zonnepanelen. In een race met 21 andere teams van hogescholen uit het hele land strijden zij om een plek in de top 3. Een andere projectgroep nam onlangs deel aan een uitvinderswedstrijd van het Innovatiecluster Drachten. Zij hebben een robot ontwikkeld die - app gestuurd - een kunstwerk maakt.

Duurzame kunststoffen

In het merendeel van de projecten was duidelijk de focus te zien op duurzame kunststoffen. In de Life Science opleidingen neemt onderwijs op het gebied van kunststoftechnologie een belangrijke plaats in. Femke Tamminga, teamleider Life Science: "Tijdens de minor hebben studenten verschillende projecten uitgevoerd in het kader van (duurzame) kunststoffen en bioharsen. Voor externe opdrachtgevers voerden zij onderzoeken uit, zo presenteerden een aantal studenten een project waarin zij onderzoek deden naar PBS, een bioafbreekbaar polymeer. Een andere groep onderzocht weer hoe een alg ingezet kan worden als bio-product. Door de projecten aan elkaar en aan bedrijven te presenteren, leert men ook weer van elkaar."

Jaarlijks event

De opleidingen en studenten zijn trots op de uitgevoerde onderzoeken en resultaten, en ook de bedrijven hebben een geslaagde middag gehad waarin zij hun toekomstige werknemers hebben ontmoet. De organisatie heeft daarom aangekondigd dit evenement volgend jaar nog groter neer te zetten.