Het Nationaal Archief in het teken van het Europees Voorzitterschap

Nieuwsbericht | 17-06-2016 | 09:58

De European Archives Group (EAG), waarin alle Europese algemene rijksarchivarissen vertegenwoordigd zijn, kwam op 6 juni bijeen in het Nationaal Archief. De EAG is een formele expertgroep van de Europese Commissie en adviseert de Commissie over wetsvoorstellen die de archieven en de archiefsector raken.

In een vooraf gestuurde enquete hadden de rijksarchivarissen aangegeven zich meer te willen richten op adviseren op thema's als auteursrechten, dataprotectie en open databeleid. Daarnaast wil de groep thema's identificeren waarop internationaal kan worden samengewerkt.

Interactieve sessies

Tijdens deze bijeenkomst werd gebroken met tradities. Daar waar in de afgelopen jaren ontmoeting en kennisuitwisseling centraal stonden in een plenaire bijeenkomst, werd er in deze bijeenkomst op een interactieve wijze in ronde tafel sessies standpunten uitgewisseld, best practices gedeeld en mogelijkheden tot samenwerking verkend, bijvoorbeeld voor Horizon 2020. Aan het einde van de dag was er een lijst met onderwerpen, trekkers en deadlines. Bij de volgende bijeenkomst van de EAG in Slowakije, worden de resultaten van de verschillende deelgroepen teruggekoppeld.

Europese bijeenkomsten over archivering

Na deze formele bijeenkomst van de EAG waren er de rest van de week en ook nog in de week erna nog verscheidene Europese bijeenkomsten, onder andere EBNA (European Board of National Archives), het DLM Forum, een expertgroep voor digitale archivering, Apef, de Europese aggregator voor archieven, en Heads of Conservation (uitwisseling van kennis over conservering). Geinspireerd en wijzer gingen de deelnemers weer naar huis.

Zie ook

* Bijeenkomst Europese Archieforganisaties