Meer investeren in de veiligheidsketen

17/06/2016Meer investeren in de veiligheidsketen

In een door terrorisme bedreigde wereld hoort veiligheid de eerste prioriteit te zijn.

Maar de veiligheidsketen houdt het hoofd nauwelijks nog boven water.

Of het nu gaat om de politie, het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht, of het NFI.

Overal staat het water op dit moment aan de lippen. Het CDA heeft daarom in het debat over de veiligheidsketen gepleit voor meer investeringen om deze organisaties op peil te houden.

Sybrand Buma: `Het verschil tussen de voortdurend sussende taal van het kabinet, en de alarmerende berichten van de werkvloer is levensgroot. Waar ondertussen het ministerie van Veiligheid en Justitie de trotse hoeder van veiligheid en recht zou moeten zijn, is zij de afgelopen jaren verworden tot de risee onder de departementen. Het sleept zich van incident naar incident.'

In het najaar van 2015 was het voor de Tweede Kamer genoeg. Zonder een allereerste begin van verlichting dreigden beide Kamers tegen de begroting te stemmen. Onder die druk zou 250 miljoen extra ter beschikking komen en heeft de Tweede Kamer geeist dat bij de voorjaarsnota extra verlichting zou komen. Nu blijkt bij de Voorjaarsnota dat van die belofte van het Kabinet niks overblijft, dit terwijl de problemen zich in nu al opstapelen en dit een grotere investering in 2016 noodzakelijk maakt.

Het CDA roept de minister en de minister-president daarom dus op om bij deze voorjaarsnota hun verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van Nederland. Niet met beloftes voor de toekomst, maar nu. Geen vooruitschuiven meer, geen beloftes: het CDA wil het resultaat nog voor de zomer zien. Daarom heeft het CDA samen met andere oppositiepartijen een motie ingediend om extra te investeren in de veiligheidsdiensten.