Minister-president pleit voor versterking Europese interne markt

Nieuwsbericht | 17-06-2016 | 14:00

`We moeten de Europese interne markt versterken, verdiepen en Europa aantrekkelijker maken voor ondernemerschap, voor bedrijven.' Dit zei minister-president Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

`Als je gaat kijken wat er nog te winnen is, dan praat je over 2 keer de Nederlandse economie, meer dan een biljoen euro, 1000 miljard,' aldus de minister-president. `Dan praat je echt over relevantie van Europa voor mensen: banen, salaris, toekomstperspectief voor kinderen en kleinkinderen. Die groei is natuurlijk ook in Nederland zelf van belang. We zien gelukkig dat het met de werkgelegenheid steeds beter gaat. In februari 2014 was er nog een piek in de werkeloosheid van boven de 700.000, die is inmiddels terug naar 560.000.

Moord op Jo Cox

In de ministerraad is ook stilgestaan bij de moord op de Britse politica Jo Cox. Rutte spreekt van een verschrikkelijke gebeurtenis. `We kennen de achtergronden nog niet, maar het is natuurlijk zeker dat dit ook weer een schaduw werpt over de campagne die op dit moment plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk ten aanzien van het referendum over het Britse EU-lidmaatschap. Die campagne is begrijpelijk ook vandaag stilgelegd. We voelen ons eens te meer verbonden met het Britse volk en met de gemeenschappelijke waarden die we uitdragen: vrijheid van meningsuiting, wederzijds begrip, tolerantie en het is van heel groot belang dat politici in alle vrijheid hun belangrijke werk kunnen doen.'