Routekaart naar klimaatneutrale regio valt landelijk in de smaak

Gepubliceerd: 16 juni 2016

Routekaart naar klimaatneutrale regio valt landelijk in de smaak

Begin dit jaar ontwikkelde Regio Noord-Veluwe, de gemeenten en andere partijen een `routekaart naar een klimaatneutrale regio'. De routekaart geeft aan welke doelen op welk moment gerealiseerd moeten zijn om de energievoorziening op de Noord-Veluwe in 2050 klimaatneutraal te laten zijn. De uitwerking van de regionale routekaart als brochure en interactief bestand is ook buiten de regio opgevallen.

De ambities in de routekaart en de weg er naar toe zijn voor andere regio's in Nederland niet verrassend. Het zijn de interactieve, beeldende vormgeving en de compactheid die de andere regio's aanspreken. RNV krijgt veel verzoeken binnen over de digitale routekaart. De kaart is al als voorbeeld gebruikt in onder andere de regio's Rivierenland en FoodValley. Ook buiten de provincie, zoals in Noordoost-Friesland, Midden-Holland en West-Brabant, presenteren klimaatadviseurs de kaart als inspiratie voor de daar te ontwikkelen routekaart.

`Goed op weg regio'

De Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) heeft de Noord-Veluwe beoordeeld als `goed op weg regio'. VNG heeft Regio Noord-Veluwe ondersteuning aangeboden bij de `ruimtelijke inpassing van duurzame energie'. Projecten die de ambities uit de routekaart concreet invullen zijn: het Energieloket Veluwe Duurzaam, IGEV (ondersteuning van duurzame energie en innovatie) en koplopersgroepen van bedrijven op het gebied van `maatschappelijk verantwoord ondernemen' en `zonnepanelen op daken van publieke gebouwen'.

Meer informatie over de routekaart: www.regionoordveluwe.nl/routekaart