50PLUS kwaad over verdwenen pensioenmiljoenen

Het is voor 50PLUS ontoelaatbaar dat de vele honderden werknemers die trouw hun pensioenafdracht hebben gedaan nog langer in onzekerheid moeten blijven. De regering moet direct de toezegging doen dat deze mensen geheel schadeloos worden gesteld.

"Deze Nederlanders die geheel buiten hun schuld zo ernstig benadeeld zijn, mogen niet in de steek worden gelaten." Dat is het standpunt van de politieke partij 50PLUS inzake de bij het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) verdwenen pensioenmiljoenen. Senator Jan Nagel (foto) en andere politici binnen de partij vinden dat deze miljoenen moeten worden opgespoord en degenen die verantwoordelijk zijn voor deze verduistering strafrechtelijk moeten worden vervolgd.

Volgens 50PLUS blijkt uit het jaarverslag 2014 van PCN dat er haast bij is dat de vele honderden werknemers die trouw hun pensioenafdracht hebben gedaan, geheel schadeloos worden gesteld. En dat om meer redenen dan alleen de knagende ongerustheid en onzekerheid bij de gepensioneerde deelnemers.

Bij de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 werd door middel van een boedelscheiding afgesproken dat de pensioenverplichtingen van het Algemeen Pensioenfonds voor de Nederlandse Antillen (APNA) zouden worden verdeeld over drie landen, te weten Curac,ao, Sint Maarten en Nederland voor wat betreft Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Maar toen de eerste pensioenjaaroverzichten van het nieuwe fonds Pensioenfonds Caribisch Nederland verschenen, bleek dat van vele honderden ambtenaren, onder wie onderwijzend personeel, vele jaren pensioenrechten van voor 10 oktober 2010 verdwenen waren.

Dat die rechten wel degelijk bestaan is aangetoond aan de hand van de salarisstroken uit die tijd die niet alleen pensioeninhoudingen of achterstand melden maar ook het cumulatief opgebouwde bedrag. 50PLUS heeft daar bewijzen van ontvangen. Uit een door 50PLUS gevoerde correspondentie blijkt dat ook op Bonaire dezelfde mistanden op grote schaal voorkomen.

50PLUS-Eerste Kamerlid Jan Nagel heeft over deze aangelegenheid vragen gesteld aan de voorzitter van de senaat. Klik HIER om de tekst daarover te lezen.