Zomerconcert door Helvoirts Kamerkoor in JBZ kapel

donderdag 2 juni 2016

Op zondag 19 juni 2016 vindt om 15.00 uur in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis het `zomerconcert' plaats. Dit zomerconcert is het laatste concert van het concertenseizoen 2015-2016 in de kapel. Het Helvoirts Kamerkoor treedt samen met dirigent en organist Norbert Bartelsman op tijdens dit concert. Er worden orgelcomposities gespeeld van componisten Buxtehude, Rossi en J.S. Bach. Deze orgelcomposities worden afgewisseld met koorliederen van o.a. John Dowland, John Bennet, Felix Mendelssohn en Franz Liszt. Geinteresseerden zijn van harte welkom, de toegang is gratis. Aanmelden kan via www.jbz.nl/concerten.

Dit zomerconcert is het laatste concert van het concertenseizoen 2015-2016 dat georganiseerd wordt in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het nieuwe concertenseizoen 2016-2017 begint na de zomer. Het eerste concert na de zomer vindt plaats op zondag 18 september 2016 en zal worden verzorgd door organist Cees van de Poel en een fluitist.

Helvoirts Kamerkoor

Het koor bestaat sinds 1952 en telt circa 20 leden uit Helvoirt en directe omgeving. Sinds 1995 staat het koor onder leiding van Norbert Bartelsman. Het Helvoirts Kamerkoor heeft gekozen voor een specifieke richting in de koormuziek namelijk de kamermuziek. Muziek uit de 15e tot en met de 17e eeuw geniet de voorkeur. Daarbij kunt u denken aan componisten als Des Prez, Di Lasso, Schuetz, Bach, Dowland en Tallis, maar ook kamermuziek uit het begin van de twintigste eeuw wordt graag uitgevoerd. Het koor zingt over het algemeen a capella. De koorleden beleven veel plezier zowel in het samen zingen als in de deskundige aanpak tijdens de repetities en uitvoeringen.

Norbert Bartelsman

Norbert Bartelsman studeerde orgel bij Bram Beekman en klavecimbel bij Cynthia Wilson op het Brabants Conservatorium en behaalde in 1989 op beide instrumenten de diploma's voor docerend en uitvoerend musicus. Daarna volgde hij meester-cursussen bij o.a. Albert de Klerk, Ton Koopman, Jos van Immerseel en studeerde het continuospel bij Andrew Lawrence King in Engeland. Hij heeft koordirectie gestudeerd bij o.a. Reinier Wakelkamp en is als dirigent verbonden aan verschillende koren. Een studie van het gregoriaans heeft hij gevolgd in Utrecht bij Marie-Louise Egbers en bij A. Kurris op het conservatorium in Maastricht. Met verschillende gregoriaanse schola's maakte hij diverse radio-opnamen voor de KRO, de NCRV en de IKON. Over nieuwe ontwikkelingen in het gregoriaans geeft hij workshops voor de Gregoriusvereniging en heeft hij artikelen gepubliceerd in het Tijdschrift voor Gregoriaans. Bartelsman is lid van diverse kamermuziekensembles (barok) en heeft daarmee in het Netwerk voor Oude Muziek gespeeld. Als organist bespeelde hij o.a. de orgels in de Stevenskerk in Nijmegen en de St. Bavo in Haarlem. Hij is te beluisteren op verschillende Cd's.

Helende omgeving

Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten in de kapel zijn toegankelijk voor patienten en hun bezoekers, maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Onder de noemer `Muziek in de kapel' organiseert de dienst Geestelijke Verzorging samen met de kunstcommissie concerten in de kapel. De kamermuziekconcerten komen tot stand samen met de Stichting Vrienden Kamermuziek 's-Hertogenbosch. De orgelconcerten komen tot stand samen met de Brabantse Orgelfederatie. Voor meer informatie over dit bijzondere concert en aanmelding, kijk op www.jbz.nl/concerten. Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis richten we ons op het bieden van voortreffelijke zorg. Zorg die veilig en gastvrij is en waarin een open dialoog mogelijk is tussen zorgverlener en patient. Zorg die gegeven wordt in een stimulerende omgeving, waarin wij continu streven naar verbetering en kennisoverdracht. Bijvoorbeeld door onderzoek, samenwerking met andere zorgpartners en bedrijven en door het opleiden van jonge medische en andere professionals. Zorg waarbij gewerkt wordt vanuit een kerngedachte: Aandacht maakt 't beter. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit 's-Hertogenbosch is een groot STZ-ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het JBZ georganiseerd in de Bossche Specialisten Cooeperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg.

Brabantse Orgelfederatie

Bij de organisatie van de orgelconcerten wordt samengewerkt met de Brabantse Orgelfederatie. De Brabantse Orgelfederatie zoekt naar organisten die professionele orgelconcerten kunnen verzorgen in de kapel. Zoals bekend beschikt de kapel over een prachtig orgel, dat speciaal voor het ziekenhuis gebouwd is. De Vereniging Brabantse Orgelfederatie heeft tot doel om het culturele erfgoed dat het orgel vormt in stand te houden en om de orgelcultuur in het algemeen en die van Noord-Brabant in het bijzonder te bevorderen. Zij wil dit bereiken door de interesse voor het orgel te vergroten, door de samenwerking tussen de Brabantse orgelkringen te stimuleren en door het organiseren van activiteiten op orgelgebied.