Groene glazenmaker gesignaleerd in Ridderspoortunnel

De Ridderspoortunnel is opgesierd met levensechte muurschilderingen van de flora en fauna uit de Boterhuispolder. De nieuwe wethouder Paul Dirkse (Onderwijs, Sport en Duurzaamheid) mocht woensdagmiddag de laatste penseelstreek zetten. Met verve schilderde hij de Leidse sleutels op de mouw van een flinke fietser.

Met levensechte natuurschilderingen is in de Ridderspoortunnel de historie en biodiversiteit van Boterhuispolder in beeld gebracht. De tunnel heeft hiermee niet alleen een decoratieve verfraaiing gekregen, de beschildering heeft ook een educatieve functie. De Boterbloem, het Pijlkruid en de Rouwmantel zijn te ontdekken, en ook de Kemphaan, de Zomertaling en de Groene glazenmaker.

Onderdeel Boterhuisroute

De Ridderspoortunnel loopt parallel aan de Gooimeerlaan en is onderdeel van de Boterhuisroute die vanuit het centrum door de Merenwijk naar de Boterhuispolder in de Leidse Ommelanden voert. De Leidse Ommelanden vormen het buitengebied rondom Leiden. Een streek met een grote verscheidenheid aan oer-Hollandse landschapstypen met een eigen identiteit en een onderscheidende flora en fauna. De Boterhuisroute is een van de acht belevingsroutes die de stad Leiden met de Leidse Ommelanden verbinden.

De gemeente Leiden heeft als onderdeel van het programma Ommelanden initiatief genomen tot dit schilderwerk. Het kunstadviesbureau Artvision heeft hiervoor opdracht gekregen. De uitvoerend kunstenaar is Judith van der Meer. De bewoners en de wijkvereniging Merenwijk toonden zich zeer betrokken bij de totstandkoming van de muurschildering.

Flink Fietsen

Leiden werkt hard om het fietsen in de stad en in de regio steeds leuker, veiliger en makkelijker te maken. Ook met de beschildering van de Ridderspoortunnel werkt Leiden aan flinke fietsverbeteringen.