Woensdag 22 juni avondwandeling Hemelrijkse Waard

Woensdag 22 juni avondwandeling Hemelrijkse Waard

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 15 juni 2016- Laatste update: 15 juni 2016 11:14 uur

Op woensdag 22 juni organiseert Natuurmonumenten van 19.00 tot 21.00 uur samen met Rijkswaterstaat en aannemer Wetering een avondwandeling door het in aanleg zijnde natuurgebied de Hemelrijkse Waard, langs de Maas bij Oijen. U wordt meegenomen door het deel dat gereed is en we staan stil bij het werk in uitvoering.

In opdracht van Rijkswaterstaat wordt de Hemelrijkse Waard opnieuw ingericht door aannemer Wetering uit Heesch. De 3 kilometer lange ondiepe nevengeul langs de Maas is sinds december 2015 klaar. De kranen van Wetering zijn nu vooral in de Alphense Waard aan het graven. De nieuwe waterrijke inrichting levert uiteindelijk prachtige natuurwaarden op en de ecologische waterkwaliteit verbetert. Daarnaast leidt dit tot een betere bescherming bij hoogwater. Door meer ruimte te maken voor de rivier zal de waterstand bij hoogwater lager zijn dan voorheen. Naar verwachting is het hele werk in het najaar van 2016 gereed.

Kansen voor de natuur

De riviernatuur profiteert. Er ontstaat een riviermoeras met ruimte voor veel drijvende waterplanten, zoals gele plomp en mattenbiezen tot 3 meter hoog. Ook komen er ruige oevervegetaties met zwanenbloem, kalmoes en gele lis. Els, gladde iep en een struiklaag met meidoorn en rode kornoelje kunnen zich hier spontaan gaan vestigen. Sinds april 2016 grazen er in het deel dat gereed is brandrode runderen, een zeldzaam oud-Hollands runderras. Zij houden de begroeiing in toom en zorgen er voor dat de uiterwaard voldoende open blijft. Ook nu al kunnen bezoekers heerlijk struinen door de uiterwaard en genieten van de vele vogels die worden aangetrokken door de nevengeul.

Aanmelden

U kunt zich hier bij Natuurmonumenten aanmelden. Er zijn geen kosten aan de wandeling verbonden. Denkt u aan stevig schoeisel voor het onregelmatig terrein en de juiste kleren? Bij nat weer zijn laarzen aan te bevelen. Klik hier voor meer informatie over de herinrichting van de Hemelrijkse Waard.