Veel aandacht voor Steentijd bij kijkmiddag archeologisch onderzoek Prinses Beatrixsluis op 22 juni | Rijkswaterstaat

Veel aandacht voor Steentijd bij kijkmiddag archeologisch onderzoek Prinses Beatrixsluis op 22 juni

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 21 juni 2016- Laatste update: 21 juni 2016 09:54 uur

Op woensdag 22 juni is veel aandacht voor de Steentijd bij de kijkmiddag van Rijkswaterstaat over het archeologisch onderzoek bij de Prinses Beatrixsluis.

Het opgraven van vakken voor Steentijdonderzoek onder natte omstandigheden, net zoals het landschap destijds was.

Bezoekers kunnen tussen 14.00 uur en 19.00 uur terecht om onder begeleiding naar twee verschillende archeologische vindplaatsen te kijken. Een van die locaties betreft een vindplaats uit de Steentijd.

Jagers en verzamelaars uit de Steentijd

Langs het lekkanaal wordt onderzoek uitgevoerd op verschillende locaties. Dit betreft onderzoek naar resten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Tweede Wereldoorlog, maar ook naar resten uit de Steentijd. Op een van de vindplaatsen zijn vondsten gedaan die kunnen wijzen op een kamp uit de Steentijd. Van deze periode vinden wij voornamelijk stenen werktuigen terug van jagers en verzamelaars die 10.000 jaar geleden hebben rondgelopen. Zo ook bij de Beatrixsluis. Woensdagmiddag vertellen archeologen van Sweco (voorheen Grontmij) over dit onderzoek. Om een en ander extra uit te beelden is woensdagmiddag bij deze opgraving ook een kampje ingericht met enkele prehistorische bewoners die steentijdtechnieken zoals bastbewerking en koken demonstreren.

Datum en tijd

Woensdag 22 juni, 14.00-19.00 uur, laatste groep start om 18.00 uur. Na een korte presentatie gaan groepen van maximaal 20 personen onder begeleiding te voet naar twee vindplaatsen waar archeologen van Sweco tonen hoe zij te werk gaan. Presentatie en rondleiding duren samen ongeveer en uur en zijn ook geschikt voor kinderen (geen buggy's).

Adres

* Prinses Beatrixsluis 1A (kantooringang), 3433 NG Nieuwegein

Kom alstublieft zoveel mogelijk met de fiets in verband met beperkte parkeergelegenheid. Aanmelding vooraf is niet nodig, stevig schoeisel/laarzen worden aanbevolen. Buiten is geen beschutting tegen weer en wind.

Voordat het consortium Sas van Vreeswijk kan starten met de aanleg van de 3e kolk en het verbreden van het Lekkanaal, wordt onderzoek gedaan naar mogelijke archeologische vondsten. Tijdens het archeologisch onderzoek graaft Sweco met een graafmachine behoedzaam sleuven in de grond. Als een vindplaats vanuit archeologisch perspectief behoudenswaardig is, dan volgt na het proefsleuvenonderzoek een definitieve opgraving van deze vindplaats.