Een Informatiepunt voor de Omgevingswet

Een Informatiepunt voor de Omgevingswet

22 juni 2016

Vanaf 1 oktober 2016 kunnen professionals van overheden en bedrijven terecht bij een landelijk Informatiepunt voor informatie over de invoering en uitvoering van de Omgevingswet. Op het Informatiepunt Omgevingswet vinden zij straks de juridische en praktische uitleg van de Omgevingswet, de onderliggende regelgeving en de implementatie van de wet. Ook komen er digitale voorzieningen via het Informatiepunt beschikbaar.

Dit staat in een samenwerkingsdocument, dat dinsdag is ondertekend door de partners die met het Informatiepunt gaan samenwerken. Het Informatiepunt Omgevingswet wordt opgericht door het programma Aan de slag met de Omgevingswet. Binnen dit programma werken overheid, provincies, waterschappen en gemeenten samen om de implementatie van de Omgevingswet goed te laten verlopen. De nieuwe Omgevingswet bundelt de wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. En regelt daarmee het beheer en de ontwikkeling van de leefomgeving. Met minder en overzichtelijke regels, meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk en het geven en vragen van vertrouwen. Om hiermee meer initiatieven mogelijk te maken die passen in de wettelijke kaders.

Vertrouwde gezichten

De kern van het Informatiepunt Omgevingswet wordt gevormd door de Helpdesk Bouwregelgeving (BZK) en delen van Informatiepunt WVL (Rijkswaterstaat), namelijk Bodem+, Helpdesk Water en InfoMil. Daarnaast vormt het Informatiepunt Omgevingswet een partnerschap met diverse specialistische helpdesks en publieksloketten, de zogenoemde IP-partners. Dit zijn Informatie Rijksoverheid, Helpdesk Afvalbeheer, Commissie voor Milieu Effect Rapportage, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Antwoord voor Bedrijven, Kadaster, Inspectie Leefomgeving en Transport, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Staatstoezicht op de Mijnen, Interprovinciaal Overleg/BIJ12 en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Gecooerdineerde informatieverstrekking

Samen met de IP-partners zorgt het Informatiepunt straks voor een gecooerdineerde informatieverstrekking en vraagbeantwoording. Ook voert het Informatiepunt regie op vakinformatie die het Informatiepunt en de IP-partners verstrekken en bewaakt het Informatiepunt zo de integraliteit en kwaliteit van de informatie die gegeven wordt.