Waterstand Rijn daalt langzaam | Rijkswaterstaat

Waterstand Rijn daalt langzaam

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 22 juni 2016- Laatste update: 22 juni 2016 12:08 uur

De waterstand van de Rijn heeft de `piek' van NAP +12,45 m bij Lobith bereikt. Een verdere stijging van de waterstand wordt niet verwacht. De komende dagen zal een daling van de waterstand van de Rijn langzaam gaan inzetten.

De verwachting is dat na het weekend de ondergelopen uiterwaarden weer droogvallen. Vorige week kwamen enkele laag gelegen uiterwaarden onder water te staan nadat de waterstand van de Rijn steeg onder invloed van de hevige regenval in Duitsland en Zwitserland. Eerder deze maand was dat ook al het geval.

Verwachting

Op woensdag 22 juni heeft de waterstand een piek van NAP +12.48 m bij Lobith bereikt. De komende dagen wordt een langzame daling van de waterstanden op de Rijn ingezet richting een waterstand van NAP +12 m in het weekend. Vanaf dat moment zullen de ondergelopen uiterwaarden weer langzaam droogvallen.

Maatregelen

Rijkswaterstaat heeft begin mei de stuwen in de Nederrijn en Lek geopend. De stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein blijven ook de komende periode nog open om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Pas wanneer de waterstand bij Lobith verder zakt kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig.

Rijkswaterstaat blijft belanghebbenden (zoals waterschappen) informeren over de actuele waterstanden en verwachtingen.