"Stemmen vanuit buitenland moet makkelijker"

De Tweede Kamerfractie van 50PLUS wil dat Nederlanders in het buitenland zoveel mogelijk elektronisch kunnen stemmen. Voor hen zou het een enorme vooruitgang zijn als dat kan via bijvoorbeeld DigiD.

Henk Krol zei dat in het debat met minister Plasterk over de wijziging van de Kieswet en de vereenvoudiging van de procedure voor registratie voor Nederlanders in het buitenland. De vereenvoudiging die nu voorligt komt volgens Krol geen moment te vroeg. Eenmalige registratie is een logische keuze die de administratieve rompslomp voor zowel de kiezer als de overheid een stuk vermindert, sprak hij.

50PLUS is van mening dat zoveel mogelijk elektronisch gestemd moet kunnen worden voor kiezers in het buitenland. Dat zou kunnen met DigiD. "Wij hebben van Nederlanders in het buitenland vernomen dat het als omslachtig, onveilig en onzeker wordt ervaren om de stem verplicht per post - op papier - te moeten uitbrengen."

Een kleine 50.000 Nederlanders in het buitenland hebben zich in 2012 laten registreren, terwijl uit een inventarisatie is gebleken dat circa een half miljoen mensen in de Basisregistratie Personen (BRP) voorkomen met een adres in het buitenland. Dat is ongeveer 10 procent. Deze mensen zullen worden aangeschreven.

Henk Krol vroeg minister Plasterk of deze bereid is in deze brief actief en positief te wijzen op het feit dat stemmen vanuit het buitenland met deze wet vereenvoudigd wordt, met als doel het aantal uitgebrachte stemmen vanuit het buitenland te doen toenemen En ook vroeg hij of Plasterk bereid is om deze wetswijziging via een campagne onder de aandacht te brengen via media die gericht zijn op in het buitenland wonende Nederlanders.

(c) 22 juni 2016