Extreme regenval. Hoe gaan we hiermee om?


Extreme regenval. Hoe gaan we hiermee om?
23 juni 2016
In juni hebben we te maken gehad met veel en langdurige regenval waarbij soms in korte tijd heel veel regen viel.

In enkele uren viel plaatselijk meer regen dan normaal in een hele maand. De riolering maar ook sloten en vijvers, zijn niet in staat om deze hevige neerslag overal even goed te verwerken. De gemeente Gemert-Bakel en waterschap Aa en Maas zetten alles op alles om wateroverlast te beperken.

Positieve berichten na maatregelen

Voor een aantal locaties in onze gemeente was de regenval van de afgelopen weken een eerste test na de uitgevoerde maatregelen in 2015. Juist van die plekken, zoals de Renseweg in De Mortel en het Kerkeind in Milheeze, hebben we positieve berichten ontvangen en is de situatie flink verbeterd.

Schade door wateroverlast

Op andere locaties hebben, ondanks onze inspanningen, de stortbuien voor agrariers en bewoners schade veroorzaakt. Dit betreuren wij. Zowel de gemeente als het waterschap ontvingen naar aanleiding van de hevige buien, veel vragen, klachten en verbetersuggesties. Wij hebben geprobeerd om deze
zo goed en zo snel mogelijk te behandelen.

Aanpak knelpunten vraagt soms meer tijd

Op verschillende plekken zijn wij door bewoners benaderd om te komen kijken naar de situatie en mee te denken voor een oplossing. De ene keer treft de gemeente maatregelen omdat er iets op openbaar terrein niet in orde is, de andere keer adviseren we bewoners om zelf maatregelen te treffen.
Ook nu nog zijn wij dagelijks bezig met de aanpak van knelpunten, die soms gewoonweg wat meer tijd kosten, immers niet voor elk probleem is een pasklaar antwoord.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering neemt onder andere de kans op extreme regenbuien toe. Het water zal dan vaker op straat blijven staan. Daar moeten we mee om leren gaan. Vergelijk het met andere extreme weersomstandigheden zoals sneeuw, gladheid en storm. Water op straat vinden we acceptabel, zolang
wij samen met u maar kunnen voorkomen dat regenwater in uw woning terecht komt.

Wateroverlast melden?

Om gericht maatregelen te kunnen treffen, hoort de gemeente graag waar wateroverlast ervaren wordt. Daarom zijn we blij met alle meldingen die we ontvangen. Heeft u wateroverlast, dan kunt u dit melden via gemeente@gemert-bakel.nl.

Foto Gemert-Bakel wateroverlastWater op straat Bottelroosstraat Bakel - 7 juni 2016