Aanwijzing voor Apotheek Ritzen in Dordrecht


Nieuwsbericht | 15-06-2016

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft apotheek Ritzen BV te Dordrecht een aanwijzing gegeven. De apotheek heeft tot uiterlijk 10 juli 2016 de tijd om adequate maatregelen te nemen om de risico's op onverantwoorde zorg en gezondheidsschade voor de patient weg te nemen.

Dat betekent dat er verbeteringen moeten worden doorgevoerd op het gebied van ter hand stellen van geneesmiddelen, kwaliteit en organisatie, patientendossier, monitoren van geneesmiddelengebruik en medicatiebeoordelingen.

Maatregelen

De maatregelen die de apotheek moet nemen zijn onder meer:

* Het aantoonbaar laten uitvoeren van een onafhankelijke controle door een 2e assistente;
* De apotheker moet lijsten met medicatiebewakingsignalen uitdraaien en aantoonbaar controleren; ook bij het aanvragen van medicatierollen;
* De apotheek moet beschikken over een operationeel vervaldatumsysteem en adequate temperatuurmonitoring van de koelkasten;
* De apotheek moet de beoordeling en afhandeling van medicatiebewakingsignalen consequent vastleggen;
* Daarnaast moet de apotheek bij de terhandstelling van geneesmiddelen beschikken over complete en actuele medicatiedossiers en bij de terhandstelling van risicogeneesmiddelen dient extra controle en monitoring plaats te vinden.

Vervolg

De inspectie zal controleren of Apotheek Ritzen BV de aanwijzing van de inspectie binnen de vastgestelde termijn opvolgt. Als dat niet het geval is, kan er een dwangsom opgelegd worden.

Meer informatie

* Aanwijzing Apotheek Ritzen Dordrecht 15-06-2016 | PDF-document, 215 kB
* Apotheek Ritzen Dordrecht mei 2016 15-06-2016 | PDF-document, 356 kB