Samenwerking LTO en BoerenNatuur een feit

LTO Nederland en BoerenNatuur.nl gaan samenwerken: belangenbehartiging en communicatie zullen voortaan zoveel mogelijk gezamenlijk worden uitgevoerd. Beide organisaties zijn actief op het gebied van agrarisch natuurbeheer.

LTO en Boerenatuur.nl zitten wat betreft visie en inzet voor agrarisch natuurbeheer grotendeels op dezelfde lijn. Volgens LTO bestuurder Annette van Velde en voorzitter Alex Datema van Boerennatuur.nl is het dan logisch om samen te werken. "We kunnen onze middelen en mensen efficienter inzetten", aldus de bestuurders. Boerennatuur.nl is een zelfstandige landelijke organisatie van agrarische natuurverenigingen (ANV's) met een eigen bestuur en werkorganisatie. De resultaten van samenwerking tussen BoerenNatuur.nl en LTO worden over een jaar worden geevalueerd.

Op bestuurlijk niveau houdt de samenwerking in dat de voorzitter van Boerennatuur.nl (Alex Datema) aanschuift in de federatieraad van LTO Nederland. Hij wordt dossierhouder agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Daarmee is Datema in Den Haag en Brussel behalve voor Boerennatuur.nl ook namens LTO Nederland bestuurder voor agrarisch natuurbeheer.

Het bestuur van Boerennatuur.nl wordt aangevuld met een bestuurder namens LTO Nederland. Volgens Van Velde ontstaat hierdoor een platform waarin overwegingen en standpunten van bestuurders van Boerennatuur.nl en van LTO worden gedeeld. "Ik verwacht dat door deze manier van werken in een vroeg stadium de verschillende invalshoeken van waaruit Boerennatuur.nl en LTO kijken naar agrarisch natuurbeheer op tafel komen", aldus Van Velde. Volgens Datema helpt het beide organisaties om gezamenlijk discussie te voeren en te komen tot gezamenlijk standpunten en oplossingen: "Ik ben ervan overtuigd dat dit meer in het belang is van ondernemers met agrarische natuurbeheer dan wanneer wij afzonderlijk zouden optrekken."

23 juni 2016