Weer veel neerslag gevallen, nu met hagel en windstoten


24 juni 2016
Kaart Dommel neerslag 23-24 juni.jpg

Afgelopen nacht viel er in het totale gebied 10-40 mm neerslag. De meeste neerslag viel in de gebieden van de bovenloop van de Beerze en de Reusel. De afvoeren en waterpeilen zijn over het gehele gebied van Waterschap De Dommel weer gestegen. Het afvoersysteem reageert direct omdat de bodem
verzadigd is van water en de neerslag snel terechtkomt in de sloten en beken.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kan er in het oosten wederom regen vallen. Ook later op de zaterdag kan nog neerslag vallen. KNMI heeft een verwachting van enkele mm's.
De kans op lokaal heftige buien (meer dan 30mm) is echter klein. De neerslagvoorspelling is wel heel onzeker. En elke druppel die valt zal nog steeds snel in de beken zitten.

Afvoeren en peilen Beerze en Reusel
In de Beerze is de piek het bovenstroomse deel (ten zuiden van Middelbeers) al gepasseerd. Benedenstrooms (Spoordonk - Esch) wordt nu de stijging verwacht. De Reusel bovenstrooms stijgt nog. Voor de Reusel benedenstrooms wordt dus ook nog een stijging verwacht.

Afvoeren en peilen Kleine Dommel/Tongelreep
De Kleine Dommel bij Heeze lijkt af te vlakken. Benedenstrooms wordt nog een kleine toename van de waterpeilen verwacht. De verwachting is dat de extreme peilen van 5/6 juni niet gehaald worden. Het peil bij de Opwettense Watermolen is nu 14,27 m +NAP. Dat was op 5 juni, toen we daar
zandzakken hadden gelegd 14,77m +NAP. De Tongelreep heeft zijn grootste piek gehad.

De Dommel Eindhoven - Sint-Oedenrode
In Eindhoven is de grootste piek geweest. Bij Hooidonkse watermolen zal het peil nog wel wat stijgen (verwachting tot 9,30 m +NAP) omdat de aanvoer uit de Kleine Dommel daar ook langs komt. Mogelijk tot 9,50 m +NAP.

Beneden Dommel en Essche Stroom
De peilen en afvoeren steigen nog langzaam wat. In het benedengebied van deze beek is minder neerslag gevallen. Wel moet al het water van de bovenstroomse beken hier doorheen. De verwachting is echter dat dit niet tot extreme verhogingen van de peilen zal leiden.

Waterkwaliteit

Veel riooloverstorten, met name in en rond Eindhoven, hebben gewerkt doordat er water op straten heeft gestaan en via het riool wordt afgevoerd. Door de grote hoeveelheden regenwater is daarbij dat rioolwater wel sterk verdund.