OM in cassatie in moordzaak Amsterdam-Noord


24 juni 2016 - Ressortsparket

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft cassatie ingesteld in de zaak tegen een 53-jarige man die in mei 2014 in Amsterdam-Noord een 31-jarige man heeft doodgeschoten. Volgens het OM is er sprake geweest van voorbedachte raad en dus moord. Het hof kwam tot een bewezenverklaring van doodslag.

De advocaat-generaal had in hoger beroep 20 jaar gevangenisstraf geeist, het hof legde 16 jaar op. Door het vuurwapengeweld raakte ook een andere man gewond. Het schietincident vond 's nachts plaats op straat.

De verdachte had een langlopend conflict met het slachtoffer. Tijdens de fatale nacht heeft hij volgens het OM met een doorgeladen vuurwapen bewust de confrontatie met het slachtoffer gezocht. Daarvoor had hij zich er langere tijd op voorbereid om de conflictsituatie te beeindigen door op het
slachtoffer te schieten. Bij de confrontatie is hij doelgericht op het slachtoffer afgelopen om op hem te schieten. Ook toen het slachtoffer probeerde te ontkomen is hij op hem blijven schieten.

Het hof heeft de voorbedachte raad niet aangenomen en daarbij onder meer overwogen dat niet is komen vast te staan wanneer de verdachte tot het besluit is gekomen het slachtoffer van het leven te beroven.

Deel dit op

*