Noodpompsysteem Zwanenburg


Publicatiedatum:
vrijdag 24-06-2016
De dorpsraad van Zwanenburg heeft laten weten dat de inwoners van Zwanenburg woedend zijn, na de wateroverlast op donderdag 23 juni. De gemeente Haarlemmermeer snapt de boosheid en frustratie van de inwoners van Zwanenburg over de wateroverlast van donderdag 23 juni heel goed. Er wordt hard
gewerkt aan een structurele verbetering.
Medio september hoopt de gemeente daarmee een grote slag te hebben gemaakt. Er spelen echter veel factoren een rol en helaas zijn niet alle factoren te beinvloeden.

Monitoring
Voor donderdag 23 juni is code oranje afgegeven. Reden voor de gemeente om in de nacht van woensdag 22 juni op donderdag 23 juni de hele nacht de voorspellingen en buienradar op verschillende weersites in de gaten te houden. Op basis daarvan en op basis van de onderstaande overwegingen werd
bekeken of het noodsysteem moest worden ingezet:


* Het bergend vermogen van het riool- en oppervlaktewaterstelsel.
* De intensiteit en duur van de buien boven Zwanenburg en omgeving. Moeilijkheid is hierbij echter dat zomerse onweersbuien sneller kunnen ontstaan dan de tijd die nodig is om te mobiliseren.
* Het lozen van vervuild water in de Ringvaart mag van het Hoogheemraadschap van Rijnland alleen bij hoge uitzondering: als er geen andere mogelijkheid meer is.

Extreme, intense regenbui
De inschatting voor donderdag 23 juni was dat het rioolsysteem toereikend was voor de voorspelde regen. Gedurende de nacht van woensdag op donderdag was dat ook zo. Echter: donderdagmorgen rond 07.00 uur was er een extreem hoge en intense piek die niet verwacht en voorspeld was. Om 08.00 uur
kwamen de eerste meldingen dat de putten overliepen en direct daarna is de brandweer ingeschakeld. Omdat er een tweede extreme en intensieve piek om 14.00 uur werd voorspeld, is vervolgens de aannemer ingeschakeld om de noodvoorziening te activeren. Dit neemt enkele uren in beslag, daarnaast
was er sprake van vertraging doordat de aannemer om moest rijden vanwege de wateroverlast.

Brandweersysteem
De brandweer gebruikt landelijk een eigen systeem om water weg te pompen. Dit systeem past niet op ons systeem. En dat is ook niet de bedoeling: op het moment dat de brandweer weg moet naar een spoedeisend geval, moeten zij snel hun pompen en slangen op kunnen ruimen en uit kunnen rukken.
Bovendien heeft de brandweer flexibele pompen, die zij overal voor kunnen gebruiken: voor het wegpompen van water uit de straat, maar ook voor het leegpompen van kelders. De gemeente gebruikt een vast systeem, dat moet worden opgebouwd.

Op basis van de voorspellingen is donderdagochtend vroeg besloten om de noodvoorziening op te bouwen en klaar te zetten. De voorziening blijft het hele weekend staan. Maandag 27 juni wordt bepaald of het systeem langer moet blijven staan.