'Bremain of Brexit: momentum om roer om te gooien'

'Bremain of Brexit: momentum om roer om te gooien'

Ongeacht de uitslag van het referendum in Groot Brittannië moet de Europese Unie spoedig voor ingrijpende hervormingen kiezen. Dat stelt de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD.

"Laat deze hoe dan ook nipte uitslag een duidelijk signaal zijn voor EU-voorzitter Rutte: het is hoog tijd om de schaar te zetten in het aantal taken en bevoegdheden van de Europese Unie. Europa moet minder doen en meer presteren en dit is een uniek momentum", stelt JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal.

"Het signaal dat veel Britten vandaag hebben afgegeven wordt ook in Nederland door veel mensen gedeeld: de bemoeizucht van Europa is veel te groot geworden. Blijkbaar is de Europese integratie voor de inwoners geen vanzelfsprekendheid. Het is tijd voor heronderhandelingen over de taken en bevoegdheden van Brussel", aldus JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal. "We moeten nu dringend het roer omgooien, anders kan het voortbestaan van de hele Europese Unie op het spel komen te staan."

Het aantal eurocommissarissen moet bijvoorbeeld drastisch worden verminderd: momenteel zijn dat er 28, ieder land levert er één. Dat zorgt voor veel onnodige regeltjes: het grootste deel van de eurocommissarissen houdt zich allesbehalve bezig met de kerntaken van de Europese Unie", stelt JOVD-voorzitter Van de Burgwal. "Een inkrimping van het aantal leden van de Europese Commissie is daarvoor het juiste medicijn."

Volgens de VVD-jongeren zou de Europese Unie zich meer moeten focussen op handel en dus op de interne markt. "Waar de Europese Unie noodzakelijk is op het gebied van vrijhandel en een interne markt, bestaat de begroting nu voor de helft uit protectionistische maatregelen", stelt voorzitter Van de Burgwal. "De Europese Unie moet zich bij haar kerntaken houden om het vertrouwen terug te krijgen."