LTO Nederland is zeer teleurgesteld over Brexit

LTO Nederland is zeer teleurgesteld over de keus van het Britse volk om de EU te verlaten maar respecteert tegelijkertijd de beslissing, zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. "Ik hoop dat de andere lidstaten daar fatsoenlijk mee kunnen omgaan." Maat pleit ervoor om te bezien of er nog mogelijkheden zijn om de Britten bij Europa te houden. "Lukt dat niet, dan moeten we afspraken maken om de kern van de Gemeenschappelijke markt toch zoveel mogelijk overeind te houden." De National Farmers Union (NFU), de Britse zusterorganisatie van LTO Nederland, had zich juist sterk gemaakt voor handhaving van het Britse EU-lidmaatschap. Maat: "Dat heeft niet mogen baten. Maar de NFU blijft als voorheen een organisatie waarmee we goede banden willen onderhouden."

In een gezamenlijke verklaring zeggen LTO Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland sterk geloof te houden in de Europese Unie. De ondernemersorganisaties roepen op het hoofd koel te houden. "Door de Britse keuze gaat Europa, en Nederland daarbinnen, een periode van onzekerheid tegemoet. Er moeten nu antwoorden worden gevonden om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ordelijk te laten verlopen."

De lidstaten moeten ook een les trekken uit de Britse keuze en gezamenlijk en elk voor zich een antwoord vinden op de groeiende onzekerheid en onvrede bij hun burgers. Anders blijft de EU van binnenuit onder grote druk staan en blijft afbrokkeling in de lucht hangen. Dat antwoord moet een helder Europees en nationaal perspectief zijn en het wegnemen van het gevoel van onveiligheid, de twee grote thema's die aan intolerantie en xenofobie ten grondslag liggen.

Het vrije verkeer tussen de lidstaten (personen, goederen, diensten) moet de hoeksteen van de unie blijven. Daar hoort een Europees antwoord op de vluchtelingencrisis bij. Bij het handhaven van de buitengrenzen moet gebruik worden gemaakt van slimme, digitale technieken (smart border management).

Europa moet zaken die beter in de lidstaten geregeld kunnen worden aan de landen zelf overlaten. Maar ondernemers zijn er van overtuigd dat Europa zijn burgers en bedrijven meerwaarde kan bieden bij het oplossen van grensoverschrijdende vraagstukken. De grote internationale vraagstukken kunnen niet meer door landen afzonderlijk worden opgelost.

24 juni 2016