Sint Janstrossenwijding in Leenderstrijp immaterieel erfgoed

vrijdag 24 juni 2016 09:31 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

Op de geboortedag van Sint Jan, 24 juni, wordt de Sint Janstrossenwijding in Leenderstrijp op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. De gebeurt na afloop van de Sint Jansviering, die om 19.30 uur plaatsvindt bij de Sint Janskapel in Leenderstrijp. De traditie werd voorgedragen door het organiserende Gilde St.-Jan Baptista Leenderstrijp. Het Gilde geeft hiermee aan zich actief in te willen zetten om de traditie met behoud van kernwaarden toekomst te geven.

Een Sint Janstros is een boeket dat grotendeels uit veldbloemen bestaat. De tros wordt op 24 juni gemaakt en gewijd bij de Sint Janskapel in Leenderstrijp. De trossen worden door de circa 600 bezoekers zelf gemaakt en meegebracht. De boeketten worden gewijd tijdens een eucharistieviering in de openlucht, die opgeluisterd wordt door het Gilde St.-Jan Baptista Leenderstrijp. Na afloop nemen de aanwezigen de Sint Janstrossen mee om die thuis aan de deurstijl te hangen. Hiermee vragen zij om bescherming tegen noodweer, blikseminslag en boze geesten en om geluk en gezondheid voor de bewoners.

De Sint Janstrossenwijding in de huidige vorm stamt uit 1962, maar de verbintenis van Leenderstrijp met Sint Jan is al veel ouder. In de vijftiende eeuw wordt er al geschreven over een kapel voor de heilige. De hele gemeenschap is betrokken bij de viering. De traditie wordt van ouders op kinderen doorgegeven, maar ook via de school en diverse verenigingen in Leenderstrijp en Leende worden jongeren actief betrokken bij de traditie van Sint Jan. Oud en jong trekken er samen op uit om in de natuur de diverse benodigde bloemen te verzamelen en er samen Sint Janstrossen van te maken.

De Sint Janstrossenwijding in Leenderstrijp voldoet aan de criteria voor plaatsing op de Nationale Inventaris: de traditie is levend erfgoed met een geschiedenis en heeft betekenis in de huidige tijd. De gemeenschap zet zich actief in om de traditie door te geven naar volgende generaties en de huidige stand van zaken en de toekomstvisie zijn beschreven in het erfgoedzorgplan.

Plaatsing op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is een middel om gemeenschappen te helpen de eigen traditie te borgen. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland cooerdineert de uitvoering van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, waar de Nationale Inventaris uit voortvloeit.

*

*

*

*