CDA pleit voor aanpassing jonge boerenregeling

23/06/2016CDA pleit voor aanpassing jonge boerenregeling

Het CDA wil een betere, op Nederland toegesneden regeling voor de directe betalingen voor jonge boeren. De jonge boerenregeling, als top up op de hectarepremie, blijkt in de praktijk namelijk niet op te leveren van wat er verwacht werd. CDA woordvoerder Landbouw Jaco Geurts: "Nu worden jonge boeren uitgesloten die al langer dan vijf jaar in de maatschap zitten. Dat pakt onrechtvaardig uit voor de Nederlandse jonge boeren. Zij zitten als opvolger vaak al jong in de maatschap en nemen pas als ze een jaar of dertig zijn het bedrijf over. Daarom heb ik er bij de staatssecretaris op aangedrongen om hierover contact op te nemen met de Europese Landbouwcommissaris Phil Hogan, zodat er zo snel mogelijk een wijzigingsvoorstel kan komen die is toegesneden op de Nederlandse situatie."

Tijdens het algemeen overleg over de Landbouw- en Visserijraad ging Geurts ook in op het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP), dat volgens het CDA slecht van de grond komt. "De provincies leken er lang over te doen om met regelingen te komen. Maar mij bekruipt het gevoel dat er bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geen schot in zit. Het gevolg is dat er geld, bestemd voor het boerenerf, blijft liggen."

Volgens Geurts zijn er drie zaken nodig om het POP van de grond te krijgen:

1) Meer regie vanuit het POP bureau voor de regelingen;

2) Onderbouwing en beheersbaarheid van de kosten die in rekening die worden gebracht door RVO;

3) Werkende ICT en voldoende bemanning bij RVO.

Geurts riep de staatssecretaris op om hier werk van te maken en hier voor het zomerreces over te rapporteren aan de Kamer.

Trefwoorden

* landbouw * boeren * Jaco Geurts