Zoeken naar de perfecte match

Geplaatst op 24 juni 2016 om 10:40

In deze rubriek kan je maandelijks lezen hoe het er ondertussen aan toe gaat in onze dierentuin. Deze maand kijken wij mee met de voortplanting van de dieren.

Jonge mara's, een hyena-tweeling en eieren bij de glansfazanten... In DierenPark Amersfoort worden geregeld jongen geboren. Als je niet beter weet, kun je denken dat de voortplanting van de dieren in het park compleet vanzelf gaat, maar toch komt daar nog heel wat bij kijken. Net als bij mensen, is het bij dieren soms ook zoeken naar een perfecte match...

"Kijk, deze jonge ringstaartmaki is een tijdje geleden geboren en gaat nu steeds meer op onderzoek uit", vertelt bioloog Raymond van der Meer. "Je ziet dat de hele groep druk bezig is met het kleintje en dat is ook een reden waarom het krijgen van jongen zo belangrijk is. Dieren zijn een groot gedeelte van hun leven bezig met het krijgen, verzorgen en opvoeden van hun kroost. Dit natuurlijke gedrag willen wij zoveel mogelijk behouden."

Dierentuinen werken daarom samen aan verschillende fokprogramma's. DierenPark Amersfoort is lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) en werkt met meer dan driehonderd Europese dierentuinen aan een gezonde dierentuinpopulatie. "Zelf ben ik als bioloog cooerdinator van de fokprogramma's van de gevlekte hyena's en groenwangamazones", vertelt Raymond. "De recente geboorte van onze hyena-tweeling is super leuk voor de opbouw van onze hyena-groep."maki-jong

Een fokprogramma is dus een soort datingsprogramma voor dieren. In het stamboek is te zien welke dieren familie van elkaar zijn, waar een dier geboren is en welke dieren er mogelijk een koppel kunnen vormen. "Dan nog kan het anders lopen dan verwacht. Alles kan er op papier goed uitzien, maar het is natuurlijk niet gezegd dat het leidt tot meer", legt de bioloog uit. "De groenwangamazones hebben bijvoorbeeld echt behoefte aan een ruime keus uit partners. Vandaar dat deze vogels bij ons in een vrijgezellengroep leven. Wanneer er in het voorjaar met een hoop geflirt en gekwetter een koppeltje ontstaat, krijgen zij een priveruimte om een nestje te bouwen." Wanneer Raymond verder loopt, wijst hij nog even op de ondertussen grote tijger Fedor, het jong van koppel Angara en Ilya. "Deze jongen is alweer volwassen en zal binnenkort verhuizen om in de toekomst binnen het fokprogramma een eigen familie te starten. Kleine dieren worden groot."