Acties beroeps brandweerpersoneel regio Utrecht

Mogelijk heeft u in de media gelezen over de cao-onderhandelingen voor brandweerpersoneel. Deze onderhandelingen tussen de vakbonden en werkgevers verlopen stroef. Als gevolg daarvan voeren de vakbonden met hun leden onder het beroepsbrandweerpersoneel actie.

Acties regio Utrecht

De komende periode zijn er in het verzorgingsgebied van de regio Utrecht acties aangekondigd door de beroepsbrandweer. Het gaat om beroepsmedewerkers van Veiligheidsregio Utrecht (VRU), uit brandweerposten in Utrecht en Amersfoort. Zij gaan dat doen in de vorm van aangepaste werkzaamheden, zogeheten `wachtdiensten'. Dat betekent dat zij wel uitrukken bij alle meldingen, maar daarnaast geen andere activiteiten verrichten, zoals bijvoorbeeld sporten en oefenen. De brandweer in de regio Utrecht rukt dus gewoon uit bij alle brandmeldingen en verleent assistentie daar waar nodig.

brandweermanHulpverlening niet in gevaar

Voorop staat dat wij het recht respecteren dat onze brandweermensen hebben om actie te voeren. Daarbij staat vast dat de hulpverlening naar aanleiding van 112-meldingen nooit in gevaar mag worden gebracht en / of ter plaatse mag worden belemmerd. Het voeren van actie door de brandweer is daarom aan spelregels gebonden.

Herziening FLO overgangsrecht

Inzet van de onderhandelingen is de herziening van het FLO overgangsrecht. Hierin zijn pensioenafspraken gemaakt tussen werkgevers en werknemers om brandweerpersoneel eerder te kunnen laten stoppen met werken.

Betrokken partijen

De werknemers worden tijdens de onderhandelingen vertegenwoordigd door de verenigde vakbonden. De werkgevers, alle veiligheidsregio's, zijn verenigd in de brandweerkamer, een afvaardiging van de werkgevers, geplaatst onder het College van Arbeidszaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Meer informatie

Meer inhoudelijke informatie over het onderwerp is te vinden op de website van de VNG, waar ook een communique van de brandweerkamer staat. Via ons Twitteraccount @vrutrecht en onze websites www.vru.nl en www.vrubrandweer.nl houden we u op de hoogte over regio Utrecht.