Nog volop bezig met afvoeren


26 juni 2016 Ook vandaag is Waterschap De Dommel volop bezig met hetafvoeren van de vele regen door het stelsel van beken en sloten naar de grotere beken. Het afvoeren van de 7 tot 13 mm neerslag die er gisteren verspreid over het gebied is gevallen, maar ook nog van wat daarvoor is gevallen.
Gisteren viel het meeste in het noorden van ons gebied. Ook voor vandaag wordt er weer 5 tot 10 mm neerslag verwacht. We zijn ook vandaag zeer alert in het veld aan het werk om de afvoer van het water te begeleiden en daar waar het mis dreigt te gaan extra maatregelen te nemen.
image1.JPG Medewerkers van Waterschap De Dommel zijn al weken in touw om het vele water snel weg te krijgen.
image3.JPG Soms is improviseren om het water in goede banen (van hoog naar laag/ van de Belgische grens naar 's-Hertogenbosch)) te krijgen.
image4.JPG Op diverse plekken staan pompen te werken om het water van de kleinere beken in de grotere beken met een verhoogde waterstand te krijgen.

Afvoeren en waterstanden
Door de neerslag van gisteren zijn de peilen overal weer licht gestegen. In het stroomgebied van de Reusel, de Groote en Kleine Beerze, ten zuiden van het Wilhelminakanaal zijn de waterpeilen weer iets aan het dalen. Dat geldt ook voor de Dommel ten zuiden van Eindhoven en voor de Grote Aa en
Kleine Dommel ten zuiden van Geldrop.



Ook de waterpeilen in de Dommel bij de Hooidonkse Watermolen en de Hambrug in Sint-Oedenrode en in de Kleine Dommel bij de Collse en Opwettenese watermolens lijken hun hoogste punt gehad te hebben.



Het gedeelte van de Dommel tussen Son tot aan 's-Hertogenbosch gaat het water waarschijnlijk nog een beetje stijgen. Ook het waterpeil bij de Vughterstuw in 's-Hertogenbosch, het laagste punt van de Dommel in ons gebied, is verhoogd, maar heeft nog geen alarmerende hoogte bereikt.
Voor het gedeelte van de Dommel, vanaf het Wilhelminakanaal bij Son en Breugel tot net voor Boxtel, waar de Dommel splits in de Dommel die door Boxtel gaat en het Afwateringskanaal langs de A2, geldt nog een vaarverbod vanwege de krachtige stroming in het water en de verslechterde
waterkwaliteit.



Verwachte waterstanden
Als de voorspelde onweersbuien weer 5 tot 10 mm neerslag opleveren zullen de waterstanden mogelijk overal weer iets gaan stijgen. De bodem is totaal verzadigd met water. Daardoor stroomt iedere mm neerslag snel naar sloten en beken en trekt niet meer in de bodem. De reactie op de waterstanden
in de beken is daarom na een bui vrij snel merkbaar door de vele buien die de afgelopen vier weken zijn gevallen.